У сумському суді розпочали слухати справу про викрадення прапора з могили Героя України

У сумському суді розпочали слухати справу про викрадення прапора з могили Героя України

У сумському суді розпочали слухати справу про викрадення прапора з могили Героя України
.

У сумському Зарічному райсуді розпочали розгляд справи про викрадення прапора з могили Героя України Олексія Братушки. У скоєному обвинувачують двох чоловіків. На засідання суду прийшли двоє обвинувачених із захисником та прокурор. Обом чоловікам інкримінують "Наругу над могилами".

"Обвинувачуються у незаконному заволодінні предметом, який знаходився на могилі, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, тобто, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 397 ККУ 00:24" , - розповіла прокурор Галина Рекуненко.

Підсудні свою провину визнають повністю, із кваліфікацією погоджуються. Їх адвокат, Володимир Конорєв, – ні: "На моє переконання, кваліфікація помилкова з боку сторони обвинувачення. Це не питання, які мають вирішувати мої підзахисні. Він один лаборант, інший - кондитер. І це питання фахове. Це має висувати обґрунтовано і обізнано, і не завідомо помилково сторона обвинувачення, і має з цим розбиратися суд ".

"Ваші клієнти на моє запитання дали відповідь, що вони згодні і з кваліфікацією, згодні з усіма обставинами, провину визнають повністю. Визнання повної провини – це означає, що все те, що зазначено в обвинувальному акті, ними визнається і не заперечується. Ви виклали протилежну позицію, зазначивши про те, що не згодні з кваліфікацією дій. Так от, я і намагаюсь з’ясувати, яку позицію приймати суду: захисника чи обвинувачуваних. Визнання провини обвинувачуваних носить формальний характер і воно відсутнє наразі в справі. Тобто провина повністю стороною захисту не визнається", - сказав суддя Олексій Сибільов.

Через різні позиції обвинувачуваних і їхнього захисника, суддя визначив повний порядок дослідження доказів. Спочатку вивчатимуть письмові та речові докази сторони обвинувачення, потім докази сторони захисту, далі допитуватимуть обвинувачуваних, потерпілих і свідків. Наступне засідання запланували на 23 березня.

Прапор викрали 7 грудня 2019 року. Камери відеонагляду на Алеї Героїв зафіксували у цей момент двох чоловіків. За їхніми поясненнями, зробили це вони, перебуваючи на підпитку. Із січня обвинувачені уклали з батьком загиблого Героя України Олексія Братушки, Сергієм Братушкою, мирову угоду, тоді чоловік, який є потерпілим у справі, сказав:"Моральні уроди - це, я вважаю, якраз цей випадок. Але зважаючи на сімейні обставини, особливо старшого зловмисника, ми з дружиною вирішили заключити угоду. Прийшли, розповіли мені про них. Там злого умислу небуло, горілка вдарила в голову".

17 лютого у суді чоловіка не було, на підготовчому засіданні він подав клопотання про слухання справи без його участі.

На початок