Хворі з закритою формою туберкульозу лікуватимуться у сімейних лікарів

Хворі з закритою формою туберкульозу лікуватимуться у сімейних лікарів

Хворі з закритою формою туберкульозу лікуватимуться у сімейних лікарів
. Оригінальне

Хворі з закритою формою туберкульозу лікуватимуться із першого квітня у сімейних лікарів. Про це сьогодні сказав генеральний директор Закарпатського Центру легеневих хвороб Василь Скрип. За його словами, цього року фінансування протитуберкульозних закладів зменшили до 27 мільйонів гривень.

Чотири відділення в районах області планують закрити. Хворих із відкритою формою зі всього Закарпаття лікуватимуть у стаціонарі в центрі легеневих хвороб в Ужгороді.

Два тижні тому, ця жінка дізналася про те, що хвора на туберкульоз.

ХВОРІЄ НА ТУБЕРКУЛЬОЗ

«Так сама долікувалася за півтора року, так кашляла, що сама пішла в обласну лікарню. Десять днів мене там пролікували і сказали, що мені тут треба обстежитися. Від мене заразилися дитина і чоловік. Треба себе лікувати, не запускати, щоб родину не заражати, усіх навкруги».

Наразі у відділенні відкритих форм туберкульозу лікується 50 хворих, каже завідувачка відділення Любов Бондаренко.

ЛЮБОВ БОНДАРЕНКО, завідувачка терапевтичним відділенням відкритих форм туберкульозу

«Тобто всі хворі, які знаходяться у нас на лікуванні у відділенні вони мають відкриту форму туберкульозу. У зв’язку з новими умовами наші можливості дуже обмежили, ми маємо лікувати хворих не більше, як два місяці у стаціонарі, а потім уже передавати їх уже на дільницю лікарю-фтизіатру. Але згідно нових реформ такі посади як фтизіатри районні, вони всі скорочуються і хворий буде попадати до сімейного лікаря».

Сімейна лікарка амбулаторії № 4 в Ужгороді Вікторія Шпільман каже, на її дільниці обслуговується понад півтори тисячі пацієнтів, з них 1200 – це діти. Про хворих на туберкульоз, які мають закриту форму та будуть обслуговуватися в амбулаторіях каже так:

ВІКТОРІЯ ШПІЛЬМАН, сімейна лікарка амбулаторії № 4 в Ужгороді

«Це окрема категорія хворих, які потребують окремого спостереження. Я би, звичайно, хотіла б, що якщо вони вже виписалися ми або патронажно ходили до них і спостерігали чи вони отримують лікування подальше, бо ми будемо просити їх записуватися в якійсь час, щоб не було накладки, щоб коли хворі, коли дітки приходять хворі. Якійсь такий день ми собі виберемо, щоб категорія цих хворих приходила в певний час».

Ужгородка Юлія Юрченко прийшла до 4ї амбулаторії з п’ятирічним сином.

ЮЛІЯ ЮРЧЕНКО, мама

«Моя дитина зараз хвора на ОРВІ, і якщо зараз сюди прийде, не дай Бог, хвора людина на туберкульоз, це підвищений ризик захворювання для дитини туберкульозом. Я би цього не хотіла.»

Генеральний директор закарпатського центру легеневих хвороб Василь Скрип розповідає: під час другої хвилі медичної реформи чотири протитуберкульозні відділення в області закриють. Хворих звідти переведуть в Ужгород.

ВАСИЛЬ СКРИП, генеральний директор Центру легеневих хвороб

«Весь сектор протитуберкульозної стаціонарної допомоги буде різко скорочений, зменшений. Приблизно в чотири рази. Отже з 400 ліжок ми вийдемо в туберкульозному нашому закладі до 150 ліжок. З чіткими виписками, з рекомендаціями, з медикаментами будуть виписуватися до сімейних лікарів, на первинну ланку. Тому відмовлення від госпіталізації не буде, але терміни перебування будуть значно скорочені. Скорочені будуть у 3-4 рази».

За словами директорки департаменту комунікацій Національної служби здоров’я України Тетяни Бойко, фінансування закладів, де лікуються люди із туберкульозом, зменшили. Як вони працюватимуть надалі – вирішуватиме місцева влада.

дата: 29.01.2020

ТЕТЯНА БОЙКО, директорка Департаменту комунікацій національної служби здоров’я України

«На туберкульозні диспансери в Україні виділяється майже 2 млрд гривень. А на лікування інсульту, наприклад, 539 мільйонів, на лікування інфаркту 436. На 2020 рік були виділені пріоритетні напрямки: це лікування інфаркту, інсульту, допомога при пологах, складна неонатальна допомога і ранні виявлення онкозахворювань. На ці пріоритети будуть в 2020 році спрямовані більше коштів».

телефонували директорці департаменту охорони здоров’я закарпатської ОДА Єлизаветі Біров. Вона знаходиться у відрядженні в Києві. Ситуацію прокоментує у четвер 20 лютого.

На початок