У Львові відреставрують документи із архіву ОУН

У Львові відреставрують документи із архіву ОУН

У Львові відреставрують документи із архіву ОУН
. Суспільне Львів

У Львові розпочинають готувати до реставрації документи із архіву ОУН, який знайшли на Тернопільщині. Бідон із паперами знайшли у лісі поблизу Бережан. Дослідники датують документи 1945-1948 роками.

На початку липня Тернопільський філіал ГО «Військова археологія» та «ІПО Невідомий солдат» передали знайдені архіви громадській організації «Центр дослідження визвольного руху», яка впродовж 19 років збирає, реставрує, копіює та робить доступними документи УПА та ОУН.

"На Львівщину вирішили, тому що тут немає спеціалістів, які працюють з такими документами. Їх треба було рятувати чим скоріше, тому що вони вже були в такому знищеному стані і наскільки мені відомо – саме там є спеціалісти, які працюють в цій галузі не один рік і і не один такий бідон вони відновили", – пояснює пошуківець Степан Ящишин.

На відновлення бідону з паперами львівським дослідникам, за словами директора музею "Тюрма на Лонцького" Руслана Забілого, знадобиться щонайменше рік. За понад 70 років під землею документи отримали численні пошкодження. Окрім того, вони були залиті водою.

"Архів складається із сувоїв. Їх розкрутять, продублюють по листочках та просушать", — каже реставраторка Марія Возна.

Архів складається із документів, загорнутих у сувої
Архів складається із документів, загорнутих у сувої. Суспільне Львів

Потім кожен листок окремо оцифрують та розмістять у вільному доступі. Оригінали ж залишать у львівському музеї "Тюрма на Лонцького". Після реставрації відвідувачі музею зможуть оглянути документи служби безпеки ОУН та дізнатися більше про учасників визвольного руху.

"Найціннішою є інформація про учасників визвольного руху, які загинули на цій території, з їхніми короткими біографічними даними. Такі документи є в архіві. І це можливість встановити їхні імена і прізвища, дізнатися про них більше, а для близьких і рідних — відшукати своїх родичів", — каже керівник музею Руслан Забілий.

Після реставрації документи залишать у музеї "Тюрма на Лонцького"
Після реставрації документи залишать у музеї "Тюрма на Лонцького". Суспільне Львів

За словами краєзнавця Олега Захарківа, знахідка є джерелом інформації про події з 1945 по 1950-ті роки.

"Це трагічний і водночас цікавий період. Тоді ще діяла повстанська армія. Це не були вже ті великі бойові акції, які відбувались в 1943-1945 роках, але ці документи доводять, що такі акції все ж були. Як бойові, так і багато інших. Вони відбувались навіть у 1960-х роках. Останній бій УПА в 1961 році, наприклад, відбувся на території Бережанщини", — каже Олег Захарків.

Папери датуються 1940-1950 роками
Папери датуються 1940-1950 роками. Суспільне Львів

Про те, що в лісах Бережанщини є бідон з повстанськими документами, місцеві історики повідомляли ще з кінця 90-х років. Але відшукати їх вдалось лише у липні цього року.

Читайте також

На Львівщині чоловік знайшов бідон із повстанськими документами

Львівські дослідники вперше опублікували імена причетних до репресій у тюрмах на Заході України

Читайте нас у Telegram: головні новини регіону

На початок