Міфи про вакцинацію. Епідеміологиня Закарпаття розповіла, кому можна щепитися від СOVID-19

Міфи про вакцинацію. Епідеміологиня Закарпаття розповіла, кому можна щепитися від СOVID-19

Міфи про вакцинацію. Епідеміологиня Закарпаття розповіла, кому можна щепитися від СOVID-19
. Суспільне Закарпаття

Щеплення не варто вводити людям з онкологією та ВІЛ, вакцини не визнає Євросоюз та інші країни, після щеплення виникають побічні реакції. Про ці та інші міфи про вакцинацію розповіла головна епідеміологиня Закарпатської області Вікторія Тимчик.

Міф: реакція після щеплення

Поширеним міфом про вакцинацію, за словами епідеміологині, є протипокази, а саме: алергічна реакція. "Якщо алергічна реакція є підтверджена в анамнезі і якщо це на якесь щеплення, чи на один із компонентів вакцини, то обов'язково перед щепленням потрібно ознайомитися з інструкцією. Вона є на сайті Державного експертного центру або можна підійти в пункт щеплення та попросити інструкцію. Подивитися по складу, чи вакцина підходить чи ні", — розповіла Вікторія Тимчик.

Небажана реакція від вакцини виникає в перші хвилини після щеплення

Перші 30 хвилин після вакцинації людина повинна перебувати під наглядом лікарів. Реакція після вакцинації, за словами Вікторії Тимчик, виникає в перші хвилини після щеплення. "В центрах вакцинації присутня екстрена медична допомога. Обов'язково після вакцинації людина повинна перебувати під наглядом лікарів 30 хвилин для того, щоб у випадку реакції була надана медична допомога", — додала епідеміологиня.

Міф: не можна вакцинуватися при наявності алергії

Харчова, побутова чи сезонна алергія не є протипоказанням для вакцинації. "Можна вакцинуватися і потрібно це робити. Цей стан не пов'язаний, та немає ніякого відношення, навіть при загостренні алергічного риніту, рекомендовано не відкладати вакцинацію, а зробити її в терміни", — розповіла епідеміологиня.

Міфи про вакцинацію. Епідеміологиня Закарпаття розповіла, кому можна щепитися від СOVID-19
Суспільне Ужгород
Читайте також: 14 центрів масової вакцинації працюватимуть у вихідні на Закарпатті. Де саме

Міф: людям з онкологією та ВІЛ вакцинуватися не можна

Вакцинація людей з онкопатологією, за словами епідеміологині, у пріоритеті. Онкохворі українці важко переносять коронавірус, саме тому їм потрібно вакцинуватися.

"Дуже багато ускладнень та висока летальність саме в цій групі. І тому тут ми вже дивимося не стільки на безпечність, а говоримо про ефективність вакцинації, оскільки в таких хворих є деякі порушення в імунітеті. Особливо коли вони приймають імуносупресивну терапію, тож вакцину варто зробити за два тижні до імуносупресивної терапії. Те саме стосується хворих із автоімунними захворюваннями. Вони мусять це робити (вакцинуватися, — ред.), хворі з ВІЛ патологією теж. Але потрібно дивитися на варіанти лікування, терміни та на рівень імуносупресій".

Міф: CoronaVac ніде не визнають

Вакцина CoronaVac рекомендована Всесвітньою організацією охорони здоров’я для екстреного застосування. В Україні вакцину зареєстрували 9 березня 2021 року.

"Ми видаємо на неї підтверджуючі документи про вакцинацію. Наразі Міністерство закордонних справ активно працює з іншими країнами, в тому числі і з Євросоюзом. Оскільки немає єдиної позиції, кожна країна наразі визначає правила в'їзду. Тобто, перелік вакцин постійно збільшується", — розповіла Вікторія Тимчик.

Вікторія Тимчик додала, що не потрібно відкладати вакцинацію на потім, віддаючи пріоритет тій чи іншій вакцині.

Читайте нас у Telegram та Viber

На початок