Викопали ґрунт для трьох літер: на Донеччині у заповідній зоні припинили робити над написом

Викопали ґрунт для трьох літер: на Донеччині у заповідній зоні припинили робити над написом

Викопали ґрунт для трьох літер: на Донеччині у заповідній зоні припинили робити над написом
. Фото: Суспільне Донбас

У Бахмутській громаді на пагорбі заповідної території “Ступки Голубовські” сьогодні припинили робити над написом до Дня міста “БАХМУТ 450”. За два дні комунальники викопали ґрунт для трьох літер.

Як розповіла Суспільному місцева краєзнавця Наталя Жукова, міська влада планувала зробити напис "Бахмут 450" до Дня народження міста. Жінка додає, що ця територія є заповідною, і будь-які земельні роботи тут проводити заборонено.

"Ботанічна пам’ятка природи площею понад 31 гектар. Офіційно створена у 2010 році. Охоронне зобов’язання, ось у мене є копія така. Тут зазначено, що ніяких земляних робіт там проводити не можна", - розказала краєзнавиця Наталя Жукова.

Біля підніжжя гори – банер, на якому англійською мовою зберігся напис, що це – ботанічна пам’ятка природи.

За словами Наталії Жукової, тут унікальна рослинність та крейдяна флора.

"Гісоб крейдяний, громовик донський, шоломниця крейдяна – це от три види, які в Червоній книзі", - додала Жукова.

Наталя Жукова каже 7 та 8 липня комунальники на горі почали копати траншеї у вигляді літер розміром 7 на 10 метрів кожна.

"Туди навіть не можна заїжджати транспортом. Бачила там автобус комунального підприємства "Бахмутелектротранс"", - зазначила Жукова.

За словами голови громадської організації "Мама-86" Галини Олійникової, через нанесення цих букв, було знищено рослини на площі близько 280 квадратних метрів. Двічі зверталися до поліції, щоб земельні роботи на заповідній території припинили.

Як розповіла Суспільному старша інспекторка Бахмутського райвідділу поліції Катерина Савранська, даний факт зареєстровано в Бахмутському районному відділі поліції згідно з чинним законодавством, триває перевірка.

"Це місце дійсно є ботанічною пам’яткою "Ступки Голубовські", але є заходи до Дня святкування міста бахмата, 450-річчя. Іванівський старостинський округ підпорядкований Бахмутській міській раді й рішення приймає Бахмутська міська рада", - сказала староста Іванівського старостинського округу Олена Данько.

У Бахмутській міськраді цю ситуацію наразі не коментують. Журналісти Суспільного надіслали письмовий запит.

Нагадаємо, святкування 450-річчя Бахмута відбудеться 11 вересня.

На початок