У Німеччині знайшли один з найдавніших творів мистецтва

У Німеччині знайшли один з найдавніших творів мистецтва

У Німеччині знайшли один з найдавніших творів мистецтва
. V. Minkus

У Німеччині знайшли різьблену кістку, якій понад 50 000 років. Дослідники вважають, що це один з найдавніших творів мистецтва. Відкриття свідчить про те, що неандертальці були здатні до символічного мислення, хоча раніше це приписували лише нашому власному виду.

"Це вочевидь не просто кулон чи щось подібне. Це прикраса з певним символічним змістом. Її можна назвати початковим витвором мистецтва. Чимось, що було зроблено не випадково, а з чітким планом", — вважає Томас Тербергер, професор та археолог з Університету Геттінгена в Німеччині, який є співавтором дослідження цього об'єкта для журналу Nature Ecology & Evolution.

Аналіз кістки під мікроскопом демонструє, що різьблення дуже глибоке. Це свідчить про те, що його кип’ятили для пом’якшення перед початком різьблення. Доісторичні олені, з чиїх кісток виготовлена прикраса, також були рідкістю в цьому регіоні. Це дозволяє припустити, що твори мистецтва мали особливе значення на той час.

Кістка була виявлена в печері в горах Гарц у центральній Німеччині, приблизно в 150 милях на південний захід від Берліна. Поряд знаходилися лопатка оленя та неушкоджений череп печерного ведмедя — рідкісні предмети, які можуть свідчити про те, що всі ці речі мали ритуальне значення.

Що відомо

  • "Печера Єдинорога" — місце, де була викопана різьблена кістка, — відоме принаймні з 16 століття. Зараз це визначна туристична пам'ятка.
  • Свою назву вона отримала завдяки легенді про те, що колись виготовляли ліки зі скам'янілих кісток, які ніби-то належали єдинорогам.
  • Радіовуглецеве дослідження встановило, що кістці 51 000 років — більше, ніж будь-яким подібним витвори мистецтва, що приписуються неандертальцям, і які були знайдені раніше.

Читайте також

Помпеї в мініатюрі: у Вероні випадково розкопали старовинні фрески

На початок