На Львівщині перепоховають понад 70 останків жертв НКВС

На Львівщині перепоховають понад 70 останків жертв НКВС

На Львівщині перепоховають понад 70 останків жертв НКВС
. Колаж, Суспільне Львів

У середу, 14 липня, у Дрогобичі поховають 78 останків жертв НКВС. Останки були віднайдені у 2019 році на вулиці Стрийській, 3, поблизу Меморіального комплексу "Тюрма на Стрийській".

Про це у коментарі Суспільному повідомив керівник меморіально-пошукового центру "Доля" Святослав Шеремета. Ця організація займалася розкопками.

"У 24 ямах знайшли 78 останків. В основному це є люди молодого віку. Більшість з них віком від 20 до 30 років. Частина від 30 до 40 років. Серед них частина — це воїни Української Повстанської Армії, як мінімум вони були поховані у двох ямах, що підтверджують дані антропологічних досліджень та дані істориків.

Заходи розпочнуться о 15 годині. Перепоховання відбудеться на Полі Скорботи у Дрогобичі близько 18 години, де поховані закатовані у тюрмах, а також вояки УПА.

Нагадаємо, У 1990-1991 роках на території сучасного Меморіалу "Тюрма на Стрийській" було віднайдено 486 останків, які масово поховали у 1991 році.

Що відомо

  • У 2018 році у Дрогобичі, на території обласного управління НКВС проводили розкопки ці ж науковці. Там знайшли 24 поховальні ями та 80 людських останків.
  • У червня 2020 року у Дрогобичі науковці розпочали розкопки на подвір'ї будинку управління НКВС.
  • Із таким проханням до фахівців звернулися мешканці будівлі, що розташована на вулиці Івана Франка. До кінця війни там було районне управління НКВС.
  • Зокрема, проводили розкопки у саду. Директор центру "Доля" Святослав Шеремета тоді казав, якщо знайдуть людські останки, оформлятимуть дозволи на ексгумацію та перепоховання.
  • У 2020 році останків на території саду не знайшли.

Читайте нас у Telegram: головні новини регіону

На початок