На вірші Калитко та Стуса. Електронно-поетичний проєкт Thuyone презентував дебютний альбом

На вірші Калитко та Стуса. Електронно-поетичний проєкт Thuyone презентував дебютний альбом

На вірші Калитко та Стуса. Електронно-поетичний проєкт Thuyone презентував дебютний альбом
.

Електронно-поетичний проєкт Thuyone записав альбом "Existence", куди увійшли пісні на тексти поетів різних епох – Катерини Калитко, Василя Стуса та Артюра Рембо. Авторка пісень та виконавиця Елла Євтушенко представила його під час Х Книжкового Арсеналу.

Як розповідає засновниця проєкту, поезія, що лягає в основу синглу та майбутнього ЕР, підібрана не за традиційними критеріями на кшталт епохи, течії чи регіону. Натомість її різноманітність лише підкреслює, що поети різних часів і країн пишуть про схожі проблеми та схожі почуття, адже поезія – це, за висловом Гаманна, рідна мова людства, а отже, позачасовий і позапросторовий універсальний код.

"Такою є і музика Thuyone – позачасовою, відірваною від будь-якого контексту, але водночас безпосередньою і невловимо знайомою – так ніби ці мелодії завжди крутились у вас десь на задньому тлі, аж поки не знайшли свого фізичного втілення", – йдеться в описі альбому.

"Новий альбом Thuyone стоїть на трьох китах: в ньому гармонійно поєднані модний колдвейв-сінті-поп саунд, по-справжньому глибока поезія і трохи відсторонений, дуже доречний цьому стилю вокал Елли Євтушенко. Ця музика про юність, про крихкість і силу краси, вона сповнена романтики й мрійливості, ейфорії та щемкого смутку в рівній мірі", – каже Олена Грозовська, художниця, вокалістка Grozovska Band, кураторка мистецьких проєктів.

До EP увійшли чотири пісні – на слова сучасної української авторки Катерини Калитко, шістдесятника-екзистенціаліста Василя Стуса, американського модерніста й експериментатора е. е. каммінґса та світового класика, проклятого поета Артюра Рембо.

Що відомо

Електронно-поетичний проєкт Thuyone, заснований 2020 року, має на меті зазирнути за ту межу, за якою поезія перетворюється на музику, а музика – на чисте відчуття. Його назва відсилає до туйону – назви психоделічної речовини, наявної в невеликих дозах в абсенті.

Абсент був улюбленим напоєм багатьох митців ХІХ-ХХ сторіччя, зокрема так званих "проклятих поетів", серед яких – Шарль Бодлер та Артюр Рембо. Водночас образ туйону не лише єднає цей проєкт з історією мистецтва, а й оприявнює наркотичну природу музики загалом – її ритми та гармонія діють на людей не менш потужно за будь-які речовини, при цьому позбавлена їхніх негативних ефектів.

Елла Євтушенко – українська поетка, перекладачка і музикантка. Перекладає поезію та прозу з англійської і французької мов.

2016 року випустила дебютну поетичну збірку "Lichtung".

Її музична історія включає такі проєкти як рок-бенд "Drunk&Drowned" і електронний гурт "Микола і Телевізор".

Читайте також

Саша Кольцова видала сольну пісню на лірику Олени Теліги

На початок