На 74-му Каннському кінофестивалі покажуть дві стрічки від України

На 74-му Каннському кінофестивалі покажуть дві стрічки від України

На 74-му Каннському кінофестивалі покажуть дві стрічки від України
. festival-cannes.com

З 6 по 17 липня 2021 року відбудеться 74-й Міжнародний Каннський кінофестиваль. Цього року там покажуть дві стрічки від України документальний фільм Сергія Лозниці та історію часів Євромайдану.

Як повідомляє Держкіно, в конкурсній програмі "Тиждень критики" буде представлений ігровий фільм режисера та сценариста Елі Ґраппа – "Ольга", знятий за участі української кінокомпанії Pronto Film.

За сюжетом, головна героїня, 15-річна гімнастка, розривається між тренуваннями у Швейцарії, де вона готується до чемпіонату Європи й Олімпійських ігор, та Україною, де її мати, журналістка, висвітлює події Євромайдану.

Кадр з фільму "Ольга"
Кадр з фільму "Ольга". Держкіно

У програмі "Спеціальні покази" бере участь документальний фільм Сергія Лозниці "Бабин яр. Контекст".

Проєкт складається з 24 епізодів, змонтованих з архівних матеріалів. Фільм розповідає  про масові вбивства євреїв в окупованому нацистами Києві у вересні 1941 року та про наслідки цієї трагедії.

Документальний фільм "Бабин яр. Контекст". Виробництво: ATOMS & VOID. Україна/Нідерланди 2021 р.
Документальний фільм "Бабин яр. Контекст". Виробництво: ATOMS & VOID. Україна/Нідерланди 2021 р. Держкіно

Паралельно з фестивальною програмою працюватиме один із найпрестижніших міжнародних кіноринків Marché du Film, на якому Україна вп'ятнадцяте буде представлена національним павільйоном.

У фокусі уваги павільйону – останні зміни у законодавстві України, які відкривають нові можливості співпраці з іноземними кіновиробниками та суттєво розширюють горизонти розвитку міжнародних колаборацій. Вже зараз є прецеденти, які посилюють реноме України як перспективного партнера – у 2020 році на замовлення однієї з найбільших світових стрімінгових платформ Netflix у Києві відбувалися зйомки ігрового повнометражного фільму The Last Mercenary у співпраці з компанією Apple Tree Vision. Зараз у розробці перебувають наступні аналогічні проєкти.

Важливим акцентом роботи павільйону буде презентація локацій для зйомок в Україні. Нещодавно команда Української Кіноасоціації запустила довгоочікуваний онлайн-проєкт – маркетплейс портал. Це зручний стандартизований онлайн-каталог з інформацією про локації для знімання, переваги та особливості зйомок в Україні. Будь-хто з професіоналів галузі може розмістити на сервісі свою локацію, відповідати на запити користувачів та промотувати свої продакшн-послуги.

На порталі розміщені також нормативно-правові документи, важливі для міжнародної співпраці у сфері виробництва контенту, а також представлені кіноінституції, фестивалі та головні гравці індустрії.

"Національний павільйон у Каннах має на меті представити потужності України для розвитку міжнародного співробітництва та посилити її імідж як надійного партнера", – каже голова Державного агентства України з питань кіно, Марина Кудерчук

Павільйон за підтримки Державного агентства України з питань кіно організовують КМКФ "Молодість", Українська Кіноасоціація, Асоціація кіноіндустрії України, Українська Кіноакадемія, кінокомпанія FILM.UA та інші профільні спілки та продюсерські компанії. На фестиваль та кіноринок у Каннах акредитовано майже 40 українських діячів кіногалузі.

Що відомо

  • Міжнародний Каннський кінофестиваль традиційно проводився наприкінці травня в курортному місті Канни на базі Палацу фестивалів та конгресів. Фестиваль проводять щорічно з 1946 року.
  • Американська актриса і режисерка Джоді Фостер отримає почесну нагороду "Золота пальмова гілка" на 74-му Каннському міжнародному кінофестивалі. Таким чином організатори кіноогляду відзначать досягнення Фостер в індустрії.
  • Раніше почесну "Золоту пальмову гілку" отримували Інгмар Бергман, Вуді Аллен, Жанна Моро, Катрін Деньов, Бернардо Бертолуччі, Джейн Фонда, Жан-Поль Бельмондо, Мануел ді Олівейра, Клінт Іствуд, Жан-П'єр Лео, Аньєс Варда, Джеффрі Катценберг і Ален Делон.

Читайте також

Що покажуть на Каннському кінофестивалі 2021

На початок