У сумських садочках зросте батьківська плата за харчування

У сумських садочках зросте батьківська плата за харчування

У сумських садочках зросте батьківська плата за харчування
. Суспільне Суми

На 15 грн може подорожчати вартість харчування дітей у сумських садочках. Усе – через нові норми і вимоги до того, чим годують там дітей. Попередньо зростає частка батьківської плати. Те, що фінансує бюджет, а це 10 грн – залишається незмінним.

Перед обідом у дітей — прогулянка. Малюки розповіли про страви, які полюбляють їсти у садочку. "Гороховий супчик. Український борщ. І огірочок, там дають огірочок я бачила", — говорить Мирослава Петренко.

У сумських садочках зросте батьківська плата за харчування

"А я люблю макарони із котлетою та манну кашу", — каже Ростислав Каськов.

Тетяна Усик у цьому садочку працює кухарем 17 років. Готується годувати дітей новими стравами. Для цього жінка пройшла додаткове навчання.

"Суп картопляний із бобовими, каша гречана розсипчаста, шніцель натуральний січений, салат із зеленого горошку та цибулею і компот із свіжих яблук. Більше овочів будуть вводити, більше буде фруктів. Щоб було і м'ясо, щоб була і риба, щоб і кури були – це все обов’язково. Сир, молоко, сметана", — розповідає пані Тетяна.

У сумських садочках зросте батьківська плата за харчування

25 червня ж на обід у дітей: суп із галушками, плов із м’ясом, салат із свіжої капусти, хліб і компот.

Цей садочок відвідує протягом навчального року 270 дошкільнят, влітку їх — до 140. За словами завідувачки дитсадка Алли Булиги, зміниться як меню, так і вартість харчування дошкільнят.

"Якщо проаналізувати набір продуктів посезонно, той що буде і входитиме у цей раціон, то звичайно невиконання норм буде дуже велике. Порції та вихід страв будуть набагато меншими. І для того, щоб було меню різноманітне, то вартості цієї не вистачатиме. Якщо ми зараз моніторимо, то за нинішнім меню харчування йде до 70% виконання норм, які повинна дитина вживати. Але якщо урізноманітнити його свіжими овочами та фруктами, то вартість зросте врази", — каже вона.

У Сумах, за словами головної спеціалістки міського управління освіти і науки Віти Корж, садочки відвідують майже 9 тисяч дітей. Серед їхніх батьків (за винятком випускних груп) провели опитування про вартість харчування.

У сумських садочках зросте батьківська плата за харчування

"78% батьків згодні з тим, що треба підвищувати вартість харчування і вони будуть сплачувати, і тільки 22%: це 1% - це ті, які утрималися та 21% батьків — ті, які не захотіли. Тобто, вважають, що немає потреби збільшувати вартість харчування. Згідно з попереднім обрахуванням цін на сьогодні середній показник вартості харчування вдень, на одну дитину дошкільного віку, становитиме 40 гривень, раннього віку – 33 гривні", — говорить вона.

Із цих 40 грн чверть забезпечуватиме бюджет, решта — з кишені батьків.

"Ми — за покращення харчування для дітей, тому що в принципі згодні на підвищення тарифів. Якщо буде більше фруктів, овочів, то ми не проти", — говорить мама Аліна Петренко.

У сумських садочках зросте батьківська плата за харчування

"Це не дивина, якби сказали, що стане дешевше, то інша справа, а так. Цього не уникнеш, що ж робити", — сказала бабуся Марина Некипіла.

"Я вперше про це чула. Я – бабуся, тож згодна на все", — каже Наталія Кривич.

У сумських садочках зросте батьківська плата за харчування

"Ми позитивно ставимося. Добре збалансоване меню, на скільки мені відомо, частина відшкодовується. Якщо ми хочемо, щоб дітей годували належним чином і згідно з меню, вважаю, що враховуючи підвищення загальних цін на проживання, на проїзд, то підвищення цін на харчування є не таким значним, у цьому сенсі", — говорить батько Костянтин Алфьоров.

Зараз дітей годують на 22 та 25 грн в день, залежно від віку. За нової вартості харчування місячна батьківська плата може бути близько 600 грн. За словами Віти Корж, коли це буде, вони не знають. Можливими датами старту є дві: 1 вересня та 1 січня 2021 року.

Що відомо

  • ЮНІСЕФ, посольство Швейцарії, Міністерство освіти і науки та перша леді Олена Зеленська підписали меморандум про співпрацю з метою реалізації комунікаційної кампанії здорового харчування в рамках реформування системи шкільного харчування.
  • Уряд підтримав рішення з одноденним доопрацюванням рішення щодо зміни організації харчування дітей у школах, дитячих садочках та дитячих таборах відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я, зокрема щодо споживання жирів, цукру та солі.
  • з 1 січня в Україні діє новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, затверджений Наказом Міністерства охорони здоров’я України, який, зокрема, змінює підходи до організації харчування.
На початок