На Херсонщині жителі Білозерської територіальної громади протестували проти закриття шкіл

На Херсонщині жителі Білозерської територіальної громади протестували проти закриття шкіл

На Херсонщині жителі Білозерської територіальної громади протестували проти закриття шкіл
.

Жителі Білозерської територіальної громади 22 червня протестували проти закриття шкіл. До селищної ради прийшли жителі Надеждівки, Велетенського, Таврійського, Томиної Балки.

Як стало відомо Суспільному учасники акції тримали плакати: «Закрити школу-вбити село», «Руїна в освіті – знищення держави».

Школа у Велетенському може прийняти до 800 учнів. Зараз тут навчається 191 дитина. Окремі спортивні зали для молодших і старших класів, їдальня на 100 місць, кабінетна система навчання. Вчителі і батьки не розуміють, чому в їхній школі хочуть скоротити кількість класів.

За словами заступниці директора Велетенської школи Інни Ляшенко, школа має кабінетну систему.

"Вони укомплектовані – це кабінети історії, англійської мови, біології, хімії, фізики, інформатики. У нас в школі вже 2 роки поспіль відкриті 2 класи з інклюзивною формою навчання. Якщо від нас забирають III ступінь (10 і 11 класи), то це не вирішення проблеми, тому що на нашу школу знову знизиться субвенція на одного учня", - розказує заступниця директора.

Оновити ремонт у класі, купити нові речі - все за гроші батьків, - говорить Юлія Чоловська.

"Ви бачите кімнату 4 класу – це в нас вже НУШ. Батьки нещодавно зробили ремонт, за свої власні кошти. Побілили, замінили шпалери. Як ви бачите, нові шафи. Були старі, їх пофарбували по стандартам НУШ, тому що кошти не виділяються. Замінили освітлення. Батьки завжди йдуть на зустріч, допомагають, щоб діти навчались в гарних кімнатах. Ми хочемо, щоб діти навчались в нашій школі", - каже мати школяра.

Жителі Надеждівки виступають проти того, щоб у школі залишились тільки молодші класи. Кажуть, їх навчальний заклад обладнаний усіма необхідними засобами для навчання.

Максим Тафінцев, житель с.Надеждівка говорить, що вони згідні з тим, що треба школи оптимізувати.

"Можливо переглянути опалення, якось їх модернізувати. Нещодавно нам говорили, що вже є зроблений проєкт на утеплення, витрачено великі кошти. Минулого року нам оновили дах. Було витрачено більше 1 млн.грн. Нам змінили і поставили новий котел. Так само на це витрачались кошти і тепер закрити школу. Я думаю, що це дуже недоцільно", - каже Максим.

Люди не вірять у те, що чиновники організують для дітей регулярне довезення.

Останнім часом не було коштів, щоб возити. 36 учнів 2 тижні сиділи вдома, бо не було пального. Кінець навчального року. Батьки мали підніматися для того, щоб вони закінчили очно школу. Ми сиділи на дистанційному навчанні. Зекономили грошей, а потім кажуть, що немає бензину. 36 дітей з двох сіл сиділи вдома. Ми передавали їм завдання. Хто буде возити щодня 100 учнів

Навчальний заклад у Таврійському селищна рада хоче закрити. Тут зараз 39 учнів. Батьки не згодні, що у малих школах погано навчають і їх діти отримують недостатньо знань.

За словами Альони Павленко, жительки с. Таврійське, кожен вчитель за урок може підійти до дитини 5 разів і пояснити цій дитині. Якщо в класі 30 дітей, то вчитель не завжди встигає до якоїсь дитини навіть підійти.

"Хай їх буде 5, буде 3 – вони отримають більше уваги, дитина краще зрозуміє. Хай їх 3, але вони мають право на освіту. Якщо є цей заклад, навіщо його закривати", - розказує Альона.

Жителька с.Таврійське Тетяна Вершина розказала, що у молодших класах уроки закінчуються о 13:00.

"Автобус приїжджає за всіма о 16:00-16:30. Моя дитина, буде сидіти чекати? Де вона буде ходити?", - говорить Тетяна.

Представники селищної ради кажуть, треба оптимізувати використання грошей у громаді. Учасники акції з цим не згодні.

Начальниця управління освіти Ірина Козльонкова говорить, з 11 шкіл самодостатніх у Білозерській громаді тільки 4.

"Які зможуть самі собі платити зарплату - це 1 школа, 2 школа, 3 школа і Миролюбівка. Всі останні - на чужій субвенції. Виходить, з цих 4 шкіл ми забираємо кошти і платимо вам зарплату", - каже Ірина.

Секретарка селищної ради Олена Козачек говорить, наразі мінус у бюджеті Білозерської територіальної громади - близько 10 мільйонів гривень.

"Попереднім керівництвом даної ТГ було штучно завищено планові показники дохідної частини, тобто фактично на папері ці гроші начебто вони є, а по факту їх немає. На сьогодні за 5 місяців фінансовим відділом було зроблено аналіз дохідної та видаткової частин. Зрозуміли, що не надійшло до бюджету 6,5 млн. грн", - розповідає Олена Козачек.

За словами секретарки, була виплачена заробітна плата працівникам комунальних закладів, яких закрили під час реорганізації району.

"Витрачено було на це 4.5 млн. грн. під гарантії того, що Херсонський район відшкодує ці витрати. На сьогоднішній день, чи немає в них такої можливості, чи немає бажання, але не відшкодовується нам ці кошти", - говорить Олена.

Голова Херсонської районної державної адміністрації Михайло Линецький, у коментарі Суспільному сказав, що 24 червня має відбутися сесія Херсонської районної ради, де розглянуть питання змін до бюджету. Якщо депутати проголосують, то Білозерській територіальній громаді буде надана цільова грошова допомога.

Анна Тонг

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

На початок