На підтримку Ніни Лемеш збирають підписи керівники спортивних федерацій та спортшкіл області

На підтримку Ніни Лемеш збирають підписи керівники спортивних федерацій та спортшкіл області

На підтримку Ніни Лемеш збирають підписи керівники спортивних федерацій та спортшкіл області
. оригінал

Підписи на підтримку директорки департаменту сім’ї, молоді і спорту облдержадміністрації Ніни Лемеш збирають керівники спортивних федерацій та спортшкіл області. Своє звернення адресували голові облдержадміністрації Андрію Прокопенку та президенту Володимиру Зеленському. Минулого тижня ми повідомляли, що відділ внутрішнього аудиту облдержадміністрації проводить перевірку діяльності департаменту. Його директорці Ніні Лемеш голова ОДА сказав звільнятися, його заступник Андрій Подорван каже – частину матеріалів, які можуть свідчити про нецільове використання коштів, передали до Нацполіції.

Ці звернення на підтримку Ніни Лемеш адресовані голові облдержадміністрації Андрію Прокопенку та президенту України Володимиру Зеленському. В них ідеться про те, що, цитуємо «звинувачення у «корупційних проявах» та зловживаннях на адресу директорки департаменту сім’ї, молоді і спорту є безпідставними».

«Ніна Петрівна – професійний спортсмен, вона розуміється на спорті, на олімпійському спорті, розуміє, яка ціна медалі і будь-якого здобутку в олімпійському спорті. Фінансування, завжди був діалог, ми спілкувались, були і протиріччя, але ми їх успішно вирішували», - каже президент обласної організації «Федерація боксу України» Євген Артюх.

«За попередніх керівників наш вид спорту взагалі нічого не отримував. Зараз є можливість вивезти дітей, отримувати медалі. Завдяки цьому у нас є і чемпіони України, рекордсменка Європи, дівчинка, учасниця двох чемпіонатів світу і купа інших міжнародних змагань», - говорить президент обласної федерації стрільби з лука Євген Руденчик.

Віталій Паршуков каже – звільнення Ніни Лемеш із посади може поставити під загрозу процес передачі лижної бази із приватної власності в комунальну.

«Наша мета, і Ніни Петрівни, щоб база була в комунальній власності. Право приватної власності уже скасовано. Вона активно цей процес підтримує», - каже Віталій Паршуков.

Підписи під зверненнями почали збирати після засідання виконкому обласного відділення Національного олімпійського комітету. Перший підпис поставив голова відділення Валерій Куліч.

«В чомусь людину звинуватити і повісити на неї клеймо можна вже якщо є вирок суду. Якісь фахівці досліджували – чи так там, чи не так. Недопустимо в такий спосіб вимагати звільнення директора департаменту. Було сказано – якщо ти до 5 години не напишеш заяву, то буде інформаційна кампанія, яка, в принципі, і відбулася».

Ніна Лемеш каже, спочатку писати заяву на звільнення їй сказав голова облдержадміністрації. Причина - нецільове використання грошей, зокрема, при підготовці проектно-кошторисної документації на ремонт Молодіжного центру. Нагадаємо, його не змогли розпочати, бо в документах замість слова «реставрація» стояло «реконструкція».

«Я не вбачаю, що я порушувала закон і безвідповідально ставилася до виконання своїх обов’язків. Були названі певні факти – наприклад, те що я як керівник департаменту підписую тарифікаційні списки дитячо-юнацьких спорт шкіл, в той же час я працю на чверть ставки у СДЮШОР з лижного спорту. Згодна, мала заявити про свій потенційний конфлікт інтересів, хоча там ніяких нарахувань зверх не було», - каже Ніна Лемеш.

Вдруге, того ж дня,каже Ніна Лемеш, її попросив звільнитися вже заступник голови ОДА Андрій Подорван.

«Сказав, щоб до 5 години була заява. І, на жаль, на офіційному сайті з’явилась інформація із такою яскравою, залякуючою картинкою наручників. Було Андрієм Федоровичем Подорваном мені озвучена така інформація, що я маю звільнити свого заступника, Швидку Олену Петрівну, і на її місце має прийти Шемець Андрій Миколайович, я зараз прізвища всі називаю. Якщо не відбудеться цього, то відбудеться зміна структури департаменту».

Андрій Подорван каже: «У планах знищувати цей департамент нема. Варіанти реформування розглядаються щодо всіх департаментів, в тому числі і цього. Ми бачимо роботу цього департаменту в іншому форматі, який стосується питань витрачання коштів».

Андрій Подорван каже – на Ніну Лемеш не тиснув, кандидатуру Шемця на посаду заступника не пропонував.

«Ні, не пропонував. Я провів співбесіду з Швидкою. На мою думку, вона не орієнтується в ситуації, не розуміє процеси, які відбуваються в галузі спорту, взагалі до деяких речей її не підпускають», - говорить Андрій Подорван.

Андрій Шемець каже: «Був проведений конкурс, коли він востаннє був оголошений на заміщення вакантної посади заступника. Це вже шостий конкурс, у якому я переміг, але Лемеш мене не призначала. Це принципова була її позиція. Тому що професійні люди, які розуміються у сфері культури та спорту, у сфері молодіжної політики, вона не хотіла їх бачити біля себе».

Звернення ж до президента України та голови облдержадміністрації його заступник коментує так: «Це всі її прямі підлеглі, тому щодо того, наскільки це їх власне рішення – підписати цього листа – це на їх совісті».

Андрій Подорван каже, матеріали, зібрані під час першого етапу внутрішньої перевірки, передали до Нацполіції. Зі слів речниці чернігівського відділу поліції Наталії Слабеняк, нині в реєстрах кримінального провадження стосовно Ніни Лемеш та діяльності очолюваного нею департаменту нема.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Департамент ОДА, який очолює Лемеш, перевіряють на фінансові порушення через скарги громадськості

На початок