У МОЗ пояснили, чому нардепів щеплюють вакциною Pfizer

У МОЗ пояснили, чому нардепів щеплюють вакциною Pfizer

У МОЗ пояснили, чому нардепів щеплюють вакциною Pfizer
. AP

Народних депутатів та працівників Верховної ради почали щеплювати американською вакциною Pfizer проти COVID-19. Міністерство охорони здоров'я прийняло відповідне рішення ще 7 травня

Про це йдеться у відповіді Міністерства охорони здоров'я на запит Суспільного.

"Відповідно до рішення Оперативного штабу Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) з вакцинокерованих інфекцій від 07 травня 2021 року, працівників законодавчих, виконавчих та судових органів влади центрального, регіонального та місцевого рівнів та органів місцевого самоврядування віднесли їх до 3-го етапу вакцинації як структури, які виконують функції держави, регіонального і місцевого управління, та внесли відповідні зміни до Дорожньої карти з вакцинації. Щеплюють їх організовано, мобільними бригадами, вакциною Comirnaty виробництва Pfizer-BioNTech", – зазначили представники МОЗ.

Запитання Суспільного про те, чому для вакцинації співробітників органів державної влади була обрана саме вакцина від Pfizer-BioNTech у МОЗ залишили без відповіді.

Що сталося

Про початок вакцинації в Раді на своїх сторінка у соціальних мережах повідомили нардепи Роман Грищук та Євгеній Шевченко.

"Дочекався своєї черги і отримав першу дозу вакцини від COVID-19", – написав нардеп від фракції "Слуга народу" Грищук.

Водночас Шевченко показав, яким препаратом щепитимуть нардепів. У відео нардепа повідомляється, що за перший день вакцинували щонайменше 42 депутати. Пізніше був оприлюднений лист апарату Верховної ради, у якому повідомлялось, що вакцинація відбуватиметься в парламенті мобільними групами з 15 по 18 червня.

Заступниця голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук повідомила журналістам, що нардепи не зверталися до МОЗ щодо того, якою саме вакциною вони хочуть щепитися.

Читайте також: Понад три місяці вакцинації. Коли в Україні запрацює колективний імунітет від COVID-19

В апараті Ради підтвердили справжність листа і запевнили, що вакцинація нардепів та їх помічників відбувається в рамках Дорожньої карти МОЗ.

"Вакцинація, про яку повідомлено народних депутатів, їхніх помічників та працівників Апарату листом Першого заступника Керівника Апарату Верховної ради, здійснюється згідно з наданим Міністерством охорони здоров’я графіком вакцинування, визначеним ним місцем та запропонованою МОЗ вакциною", – йдеться у повідомленні.

Що відомо

  • З 29 травня 2021 року в Україні запустили перші центри масової вакцинації населення проти COVID-19. Наразі вони працюють лише у вихідні дні. У них вакцинують як тих, кого попередньо запросили на щеплення телефонним дзвінком чи повідомленням, так і за іншою чергою усіх охочих, яким ще не надійшло запрошення, але які є в листі очікування. Пріоритет надається літнім людям.
  • Перший відкрився у столичному Міжнародному виставковому центрі в Києві.
  • Україна належить до країн із високим ризиком затяжного формування колективного імунітету і може набути його лише у 2023 році. Це пов'язано з дефіцитом вакцин і низькими темпами вакцинації.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок