Новий виконавчий директор УКФ Владислав Берковський заявив, що не бачить кризи в роботі фонду

Новий виконавчий директор УКФ Владислав Берковський заявив, що не бачить кризи в роботі фонду

Новий виконавчий директор УКФ Владислав Берковський заявив, що не бачить кризи в роботі фонду
. Соцмережі Владислава Берковського

Олександр Ткаченко підписав указ про призначення Владислава Берковського на посаду виконавчого директора Українського культурного фонду. Сьогодні, 14 червня, він вступив на посаду та дав перше інтерв'ю в новому статусі.

У розмові з агенцією Interfax Берковський прокоментував ситуацію, що склалася навколо фонду. На його погляд, це не криза, а певна дестабілізація.

"Це пов'язано зі зміною керівника установи, зміною складу Наглядової ради, й сама Наглядова рада з об'єкта хоче перейти в статус суб'єкта. Це все наклалося й певним чином позначилося на роботі. Але я не бачу кризи в УКФ як в інституті. Люди працюють і виконують поставлені завдання", – вважає Берковський.

За його словами, УКФ – це молода структура, яка лише розвивається, тому певні невеликі проблеми зумовлені умовами її зростання.

Також він зазначив, що не бачить юридичних підстав для скасування рішень Наглядової ради фонду.

"Як, якщо чинна нормативна база такого не передбачає? Якщо це буде судове рішення, тоді можливо. Але поки що я не бачу такої перспективи", – наголосив виконавчий директор.

Відповідаючи на запитання, чи вважає він необхідним перезавантаження Наглядової ради УКФ, Берковський зазначив, що немає нічого неможливого.

"Зараз ми бачимо, що вже розпочалася часткова ротація. Принаймні три члени Наглядової ради подали самовідвід. Чи дослухаються інші до таких пропозицій і закликів, я не знаю, тому що кожен із них особисто ухвалює такі рішення", - каже він.

Серед своїх головних завдань на 2021 рік Берковський назвав напрацювання стратегії фонду на подальші роки, завершення нинішніх проектів і конкурсної програми до святкування 30-ї річниці незалежності України, а збереження колективу УКФ.

Хто такий Владислав Берковський

Владислав Берковський є фахівцем із державної політики в архівній сфері, кандидатом історичних наук.

Донедавна обіймав посаду директора Центрального державного кінофотофоноархіву України ім. Г.С.Пшеничного. 27 квітня він переміг у конкурсі на посаду виконавчого директора УКФ за підсумками відкритого голосування. За нього проголосували більшість членів Наглядової ради – 6 із 8-ми.

На посаду він вступив лише зараз, тому що залагоджував справи на попередньому місці роботи, а також чекав на завершення спецперевірки, що передувала підписанню контракта з Міністерством культури.

Під час свого конкурсного виступу Берковський зазначив, що дуже важливим є налагодження чіткої комунікації між дирекцією та Наглядовою радою, УКФ та органами виконавчої влади та між УКФ і суспільством.

Конфлікт всередині УКФ

Новий скандал навколо УКФ розпочався у травні 2021 року, коли деякі проєкти, які претендували на гранти і посіли топові позиції в рейтингу експертів, почали отримувати відмови у фінансуванні від Наглядової ради Фонду.

Експерти УКФ, а також культурні інституції та учасники конкурсного відбору проєктів фонду почали виступати з публічними заявами з вимогою розпустити Наглядову раду і скасувати її рішення.

Голова Наглядової Ради Лариса Мудрак спочатку намагалася залагодити конфлікт та закликала сторони конфлікту до дискусії, але 7 червня заявила про самовідвід з посади голови Наглядової ради УКФ.

Окрім Мудрак у відставку подали ще два члени Наглядової Ради – Артемій Сурін та Катерина Чуєва.

Читайте також

"Якщо Наглядову раду переоберуть, повернетесь в УКФ?" – "Ніколи не кажи ніколи". Інтерв'ю з Мудрак

На початок