ЦВК не зареєструвала ініціативну групу, яка планувала референдум про заборону продажу земель

ЦВК не зареєструвала ініціативну групу, яка планувала референдум про заборону продажу земель

ЦВК не зареєструвала ініціативну групу, яка планувала референдум про заборону продажу земель
. Будівля ЦВК. Фото: УНІАН

Центральна виборча комісія не зареєструвала ініціативну групу "Батьківщини", яка планувала організувати референдум про заборону продажу сільськогосподарських земель.

Відповідне рішення ЦВК ухвалила під час засідання 11 червня.

Ініціативна група, створена членами партії "Батьківщина", пропонувала провести референдум з питанням "Чи підтримуєте Ви заборону продажу земель сільськогосподарського призначення будь-кому, крім держави Україна?". У партії заявляли, що до групи увійшли 17 тисяч представників фермерських і аграрних асоціацій.

За законом про проведення референдуму, ініціативна група має зібрати щонайменше 3 мільйони підписів на підтримку своєї ініціативи його провести. Таку групу має зареєструвати ЦВК.

Що відомо

  • Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що з 1991 року близько 5 мільйонів гектарів української землі були виведені у приватну власність через різноманітні "схеми".
  • 24 травня президент України Володимир Зеленський публічно підписав закон, який спрощує населенню та бізнесу доступ до землі.
  • У ніч на 31 березня 2020 року український парламент ухвалив закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення". Закон надає власникам сільськогосподарської землі право на продаж своїх ділянок (паїв), а також купувати землю. До цього часу люди могли передавати землю лише в оренду.
  • Продаж землі стане можливим з 1 липня 2021 року. До 2023 року право на покупку землі буде лише у фізичних осіб. Для юридичних осіб ринок землі має запрацювати з 2024 року.
  • Верховна рада 18 травня схвалила закон №2195, який передбачає порядок продажу та передачі в користування земельних ділянок державної та комунальної власності.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок