У справі про проспект Жукова у Харкові перейшли до дебатів: юристи міськради не прийшли

У справі про проспект Жукова у Харкові перейшли до дебатів: юристи міськради не прийшли

У справі про проспект Жукова у Харкові перейшли до дебатів: юристи міськради не прийшли
. Суспільне Харків

У справі щодо перейменування проспекту Григоренка на Маршала Жукова, яку розглядає Харківський окружний адміністративний суд, 10 червня перейшли до стадії дебатів. Засідання відбувається за відсутності сторони міськради.

Як повідомляє кореспондент Суспільного, у залі присутні позивачі — депутати Дмитро Булах, Ігор Черняк (Блок Світличної "Разом!") та представник "Європейської солідарності" Сергій Романенко. Відсутній представник партії "Свобода", клопотань він не подавав.

Відповідачі — представники міськради — не з'явилися. До засідання юристки міськради Ілона Гевел та Ольга Бабак повідомили через канцелярію, що у цей час будуть зайняті в інших судових справах, та подали клопотання про відкладення засідання.

Суд визнав причину неявки відповідача неповажною та продовжив розгляд. Позивачі виступили у дебатах.

Що сказали позивачі у дебатах

"Вважаю, що відповідачем жодним з доводів та письмових документів, які вони надали, не підтверджено законність та правомірність винесеного рішення та не підтверджено законність зміни найменування проспекту, як би цю зміну найменування не називав відповідач. Зокрема, в цьому рішенні завуальовано перейменування, названо відновленням назви об'єкта топоніміки. Тобто це — зміна найменування", — висловився представник "ЄС" Сергій Романенко.

"Є відповідні норми, які прямо забороняють здійснювати найменування на честь певних категорій осіб. У матеріалах справи є достатньо доказів, які підтверджують, що пан Жуков належить до відповідної категорії осіб і ці норми й правила мають бути застосовані", — сказав депутат Ігор Черняк.

"Хочу звернути увагу на процедурних моментах, які були порушені під час прийняття відповідного рішення, а саме несвоєчасність публікації цього нормативно-правового акту і порушення закону. По суті я як депутат Харківської міської ради майже не мав можливості ознайомитися з текстом запропонованого тексту проєкту рішення, воно виносилося, на мій погляд, з порушеннями усіх процедур передбачених і законом, і регламентом Харківської міської ради. Відповідно це рішення підлягає скасуванню", — виступив депутат Дмитро Булах.

Після дебатів суддя видалилася до нарадчої кімнати для ухвалення рішення у справі, повідомляє кореспондент Суспільного.

Що відомо

  • 24 лютого 2021 року Харківська міська рада втретє повернула проспект Жукова на мапу Харкова: як голосували депутати.
  • Рішення міськради оскаржили представники партій "Європейська солідарність", ВО "Свобода" та депутати міськради від фракції "Блок Світличної "Разом!" Ігор Черняк та Дмитро Булах.
  • 27 квітня Харківська міськрада просила суд звернутись до Росії, щоб встановити, які посади обіймав Георгій Жуков. 12 травня суд це відхилив, так само як і клопотання про проведення військової експертизи.
  • 19 травня юристи Харківської міськради клопотали про відвід судді Катерини Севастьяненко, суд підстав для цього не знайшов.
  • На засідання 24 травня представники міськради не прийшли.
  • На засіданні суду 7 червня міськрада вдруге просила відводу судді, суд відмовив.
На початок