Світова економіка відновлюватиметься найшвидше за останні 80 років – Світовий банк

Світова економіка відновлюватиметься найшвидше за останні 80 років – Світовий банк

Світова економіка відновлюватиметься найшвидше за останні 80 років – Світовий банк
. Unsplash

За прогнозами Світового банку у 2021 році світова економіка зросте на 5,6%, що стане найшвидшим післякризовим відновленням з часів Другої світової війни.

Про це йдеться в економічному прогнозі, опублікованому пресслужбою Світового банку.

На думку експертів Світового банку, зростання загальносвітового ВВП у 2021 році на 5,6% значною мірою стане можливим завдяки "стійкому, хоча й нерівномірному" доступу до вакцин. Втім, економічні ризики від нових хвиль пандемії COVID-19 залишаються суттєвим фактором, який може вплинути на реалізацію прогнозу.

Світова економіка відновлюватиметься найшвидше за останні 80 років – Світовий банк
Інфографіка від Світового банку. Скріншот Суспільне

Прогноз зазначає, що характерною рисою економічного відновлення у 2021 році стане його нерівномірність. Допандемійні показники доходу на душу населення до 2022 року відновлять 90% розвинутих країн і лише 30% тих країн, що розвиваються. Як наслідок, пандемія перекреслить усі успіхи бідних країн, раніше досягнуті на шляху до скорочення розриву з багатими державами.

Лідерами економічного росту в 2021 році стануть Китай (+8,5% до ВВП), Індія (+8,3%), США (+6,5%), Аргентина (+6,3%), а також Туреччина та Мексика (по +5%). У 2022 році світова економіка продовжить відновлюватися з дещо нижчими темпами – близько 4,3% глобального ВВП. Втім, навіть за найоптимістичніших сценаріїв економічного відновлення, світова економіка за підсумками 2022 року все ще відставатиме на 2% від показників "докарантинного" 2019 року.

Що відомо

  • За даними Єврокомісії, безробіття перебуває на шостому місці серед загальних тривог європейців
  • Міжнародний валютний фонд прогнозує зростання світового ВВП у 2021 році на 6%, українського – на 4%.
  • За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, Майже за рік карантину статус безробітних отримали мільйон українців.
  • Нацбанк прогнозує у 2021-2023 роках економічне зростання на рівні близько 4%. При цьому експерти вважають, що у 2021 році безробіття скорочуватиметься помірними темпами, а у 2022-му знизиться до природного рівня.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок