Міжнародні свідоцтва про вакцинацію від коронавірусу на Полтавщині поки не оформлюють

Міжнародні свідоцтва про вакцинацію від коронавірусу на Полтавщині поки не оформлюють

Міжнародні свідоцтва про вакцинацію від коронавірусу на Полтавщині поки не оформлюють
. pexels.com

Жителі Полтавщини, яких щепили двома дозами вакцини від COVID-19, поки не зможуть отримати міжнародне свідоцтво про щеплення. Цей документ в області ще не видають, каже заступник директора обласного департаменту охорони здоров’я Юрій Курилко. Свідоцтво із особистими даними людини підтверджуватиме, що вона щеплена від коронавірусу.

Коли саме на Полтавщині видаватимуть міжнародні свідоцтва про вакцинацію, поки не відомо, розповів Суспільному Юрій Курилко.

«Чекаємо поки все устаткується і надійдуть конкретні роз’яснення від держави. Тому що на сьогодні не в усіх ЦПМСД є змога правильно написати прізвище та ім’я англійською мовою і офіційно оформити цей документ».

Згідно з роз’ясненням від Міністерства охорони здоров’я, свідоцтва у паперовій формі можна буде отримати після щеплення другою дозою. Дійсним воно буде рік, якщо препарат схвалений до екстреного застосування Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Це, зокрема, вакцини:

  • Comirnaty від Pfizer-BioNTech;
  • AstraZeneca різних виробників;
  • CoronaVac від Sinovac Biotech.

Усі три офіційно використовують в Україні.

Отримати такий документ можна буде у сімейного лікаря. У свідоцтві латиницею зазначатимуть персональні дані пацієнта, а ще записуватимуть інформацію про саму вакцинацію – назву препарату та дату щеплення. Свідоцтво заповнюють українською, а також англійською або французькою мовами. За потреби документ можна пред’явити при перетині кордону.

Якщо у людини є протипоказання до щеплення проти COVID-19, то замість свідоцтва про це можуть надавати письмове роз’яснення.

Що відомо:

  • Вакцинувати жителів Полтавщини від коронавірусу почали у лютому цього року;
  • 6 та 7 червня на Полтавщині запрацювали п’ять центрів масової вакцинації від коронавірусу. У них щепили більше трьох тисяч людей;
  • 59 випадків захворювання на коронавірус виявили за добу на Полтавщині;
  • На Полтавщині 18 лікарень повністю відновили планове лікування та госпіталізації.
На початок