1 млрд дерев — за три роки. Зеленський підписав указ про старт проєкту "Зелена країна"

1 млрд дерев — за три роки. Зеленський підписав указ про старт проєкту "Зелена країна"

Доповнено
1 млрд дерев — за три роки. Зеленський підписав указ про старт проєкту "Зелена країна"
. УНІАН

Президент Володимир Зеленський підписав указ про старт проєкту "Зелена країна". За ним планується збільшити площу лісів в Україні на 1 млн гектарів.

Про це він заявив 7 червня на відкритті форуму "Україна 30. Екологія".

"В Україні вперше в історії пройшла інвентаризація лісів. Крім того, ми розпочинаємо проєкт "Зелена країна". Це екологічний проєкт. Ми поставили перед собою амбітну, але я впевнений, досяжну мету — за 10 років збільшити площу лісів на 1 млн га, задля цього у найближчі 3 роки ми прагнемо висадити в Україні 1 млрд дерев", — заявив Зеленський і додав, що підписав відповідний указ про старт проєкту.

За його словами, лісова галузь в Україні не реформувалась "фактично 50 років": "Ми запроваджуємо нові правила продажу деревини, які ліквідують сірий ринок. У країні прозоро, онлайн без будь-яких корупційних ризиків має реалізуватися 100% необробленої деревини. Перші кроки на цьому шляху вже принесли свої результати — це плюс 1 млрд доходів державних лісгоспів лише за перший квартал року".

Читайте також: Мармурове море у Туреччині покрилось сірим слизом. У чому cправа

Також президент сподівається, що уряд незабаром ухвалить "оновлені амбітні цілі України" у Паризькій угоді. Він також додає, що ці перетворення запровадять кращі європейські практики та зроблять галузь максимально відкритою. Зеленський додав, що однією з проблем України є управління відходами.

"На жаль, у той час, коли чимало країн вже переробляють 99% відходів, в Україні на вторинну переробку потрапляє тільки 6%. І на сьогодні розроблено сучасний законопроєкт про управління відходами, який запровадить запобігання їх утворення, повторне використання, переробку відходів на вторинну сировину та грамотну утилізацію", — зазначив президент.

Водночас він відзначив ухвалений ВР закон про заборону використання пластикових пакетів: "Закінчу мовою чітких цифр: 500 — стільки пакетів за рік використовує кожен українець, 20 хв — саме стільки в середньому ми користуємося таким пакетиком, більше 100 років — саме стільки один пакет розкладається, і декілька секунд — саме стільки потрібно, що підписати цей закон. Я з радістю хочу це зробити".

Читайте також: Рада заборонила продаж пластикових пакетів з 2022 року. Що це означає

Що відомо

  • У лютому Рада збільшила штрафи за випалювання полів та лісів.
  • У грудні 2020 року уряд обмежив суцільні рубки в лісах Карпат.
  • У вересні 2020 року екологи повідомили, що у передгір’ї Карпат зрубано 50% лісу.
  • Директор громадської організації "Київський еколого-культурний центр" Володимир Борейко заявив, що 90% державних лісгоспів в Україні незаконно вирубують ліси.
  • В Одесі планують висадити тисячу акацій.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок