ОДА та Рівнеоблрада обмінялись звинуваченнями у зриві фінансування медицини

ОДА та Рівнеоблрада обмінялись звинуваченнями у зриві фінансування медицини

ОДА та Рівнеоблрада обмінялись звинуваченнями у зриві фінансування медицини
. Сергій Кондрачук та Віталій Коваль, колаж Суспільного

Рівненська ОДА та обласна рада на своїх офіційних сторінках обмінялись звинуваченнями після засідання сесії, на якій депутати не підтримали фінансування новоствореного департаменту цивільного захисту та охорони здоров'я населення облдержадміністрації.

В облраді зазначили, що "голова Рівненської ОДА Віталій Коваль "взяв у заручники" медиків області", а в ОДА написали, що "облрада зупинила фінансування галузі медицини та надзвичайних ситуацій".

Передісторія

Передісторією було об'єднання управління надзвичайних ситуацій та управління охорони здоров'я в один департамент. Його очолив Олег Вівсянник.

Тим часом попередній керівник управління охорони здоров'я, "свободівець" Юрій Осіпчук виграв суд про поновлення на посаді. Втім, поновлювати його фактично нікуди.

Натомість ОДА просила облраду дати дозвіл на перекидання грошей з управлінь на новий департамент, а голова адміністрації Віталій Коваль заявив, що у випадку непогодження галузь медицини області залишиться без фінансування, а люди без зарплат. Але із кількох спроб облрада таке рішення не підтримала.

Через суперечку та штовханину в залі сесію 2 червня довелось призупинити на пів години

Що заявили в облраді

Обидві заяви оприлюднені на офіційних сторінках облради та ОДА. Суспільне публікує найважливіші, на наш погляд, уривки з них. Уривки зі сторінки облради:

  • "Голова Рівненської ОДА Віталій Коваль "взяв у заручники" медиків області".
  • "Депутатський корпус неодноразово рекомендував представникам адміністрації не ліквідовувати управління охорони здоров’я у розпал третьої хвилі пандемії COVID-19... та не гратися із життям та здоров’ям жителів області".
  • "Натомість через особисті амбіції голови Рівненської ОДА Віталія Коваля... ліквідовано управління охорони здоров’я – тим самим поставивши під загрозу здоров’я мешканців області та знищивши систему керівництва медичними закладами на Рівненщині".

ОДА та Рівнеоблрада обмінялись звинуваченнями у зриві фінансування медицини

Що заявили в ОДА

  • "Рівненська облрада зупинила фінансування медицини та протидії COVID-19 на Рівненщині на 5 місяців".
  • "Два рази поспіль під час голосування чотири фракції обласної ради фактично заблокували важливе питання для області, а саме - "Європейська Солідарність", "Радикальна партія Олега Ляшка", "За майбутнє", ВО "Свобода".
  • "Відтепер буде ускладнений процес підготовки до майбутньої хвилі COVID-19 на Рівненщині, блокуються закупівлі обладнання, під загрозою життєзабезпечення усієї галузі охорони здоров’я."
  • "Як зазначив Олег Вівсянник, на розгляд бюджетної комісії подали усі необхідні документи, але депутати не підтримали. Тому через політичні амбіції окремих депутатів медики та надзвичайники не отримають зарплату".
ОДА та Рівнеоблрада обмінялись звинуваченнями у зриві фінансування медицини

ОДА та Рівнеоблрада обмінялись звинуваченнями у зриві фінансування медицини

Як коментують історію сторони

Суспільне після сесії запитало керівників і облради, і ОДА, чому стався по суті конфлікт між двома органами влади.

ОДА та Рівнеоблрада обмінялись звинуваченнями у зриві фінансування медицини
Сергій Кондрачук, Суспільне

"Депутати ставлять питання, вибачте, якому виконавчому органу ми делегували повноваження захищати інтереси мешканців Рівненщини? Це прецедент, який єдиний на всю Україну. Напевно, ОДА має бути органом, який вирішує проблеми мешканців, а не створює їх додаткові. Я всього лиш головуючий, який ставить питання на голосування. І коли депутати дивляться на ось це все – вони не готові сьогодні тиснути кнопку "за". Це проблема того темного тунелю, куди нас веде виконавча влада нинішня", – сказав голова Рівнеоблради Сергій Кондрачук.

ОДА та Рівнеоблрада обмінялись звинуваченнями у зриві фінансування медицини
Віталій Коваль, Суспільне

"Якщо ми декларуємо в сесійній залі, що ми за Рівненщину, то точно компроміс знайдеться. Якщо депутати не хочуть цього, а хочуть виконувати забаганки чи партійних, чи фракційних лідерів, бо ми бачимо, що депутати не в матеріалі були по багатьох питаннях і їм доносилась обірвана інформація. Це далеко не політичне, а господарське питання. Перекидка коштів з одного рахунку на другий – це технічна робота, яку ми раніше робили постійно. Перший раз виникла така ситуація. Недолугість – не голосувати за те, щоб ми оплатили зарплату і комунальні послуги", – сказав голова ОДА Віталій Коваль.

Що далі

Після того, як депутати з кількох спроб не набрали більшості для повернення до розгляду фінансування нового департаменту ОДА, голова Рівнеоблради заявив, що знову до цього повернутись можуть на позачерговій сесії.

Через деякий час після цього голова ОДА Віталій Коваль заявив, що зібрав необхідну кількість голосів для скликання позачергової сесії і її можна буде провести не раніше, ніж через добу після останнього засідання.

Станом на 13:00 3 червня засідання позачергової сесії облради анонсовано не було.

Що відомо

  • Голова Рівнеоблради Сергій Кондрачук представляє "Європейську солідарність", голова ОДА Віталій Коваль – "Слугу народу". У середині місяця політсили заявили про бажання висловити недовіру цим посадовим особам, але за кілька днів до сесії на президії питання з розгляду зняли.
  • В Рівнеоблраді більшість складає 35 депутатів, вона сформована з представників "Європейської солідарності", "Радикальної партії", "Свободи" та "За майбутнє". У формальній опозиції "Слуга народу", "Батьківщина" та "Сила і честь".

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

На початок