На Тернопільщині вшанували пам’ять наймолодшого Героя Небесної Сотні

На Тернопільщині вшанували пам’ять наймолодшого Героя Небесної Сотні

На Тернопільщині вшанували пам’ять наймолодшого Героя Небесної Сотні
. Збаразька міська рада

На Збаражчині вшанували пам’ять Назара Войтовича. Сьогодні б йому виповнилося 25 років. Про це повідомила головна спеціалістка відділу Міністерства у справах ветеранів України в Тернопільській області Христина Феціца.

За її словами, його пам’ять вшанували спільною молитвою та покладанням квітів.

На Тернопільщині вшанували пам’ять наймолодшого Героя Небесної Сотні
На Тернопільщині вшанували пам’ять наймолодшого Героя Небесної Сотні. Збаразька міська рада

"У день народження Назара Войтовича у Травневому запрацює резиденція його імені. Друга щорічна програма резиденцій для молодих митців у рідному селі наймолодшого Героя Небесної Сотні – Назарія Войтовича стартує 2 червня, у його день народження.Шестеро молодих українських митців – переможців конкурсу на участь у програмі, упродовж двох тижнів проживатимуть і працюватимуть над власними проектами у Мистецькій резиденції ім. Назарія Войтовича в Травневому. Протягом року команда Мистецької резиденції добре попрацювала над облаштуванням будівлі, що з кожним днем все більше перетворюється зі старого сільського, збудованого у 90-ті, магазину на майстерні для митців з кімнатами для проживання", – каже батько Героя Небесної Сотні Юрій Войтович.

На території майбутнього Національного меморіалу героїв Небесної Сотні в центрі Києва у день народження кожного Героя Небесної Сотні опівдні перед дзвоном встановлюється портрет загиблого і лунає пам’ятний дзвін.

Назар Войтович народився 2 червня 1996, в селі Травневе. Закінчив Травненську ЗОШ І-ІІ ступенів. Навчався на третьому курсі відділення дизайну Тернопільського кооперативного торговельно-економічного коледжу, був єдиною дитиною в сім'ї. Назар Войтович поїхав до Києва вночі 19 лютого, а вже наступного дня під час протистоянь на Майдані хлопця вбили з вогнепальної зброї. Похований у селі Травневе. За громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції Гідності нагороджений орденом "Золота Зірка" (21 листопада 2014, посмертно).

Школу в Травневому, де вчився Назарій, перейменували на його честь. Також у 2015-му в школі відкрили музей пам'яті Героя. Тут його картини, фотографії, також атрибути з київського Майдану. Створювали музей батько Назарія, друзі, родичі, працівники школи.

"Небесна Сотня" – учасники Євромайдану, які загинули під час Революції Гідності у грудні 2013- лютому 2014 року. 11 квітня 2014 року Міністр охорони здоров`я Олег Мусій, який був керівником медичної служби Майдану, повідомив, що під час Революції Гідності загинули 105 осіб.

Серед Героїв Небесної сотні – семеро наших земляків: Олександр Капінос, Устим Голоднюк, Назарій Войтович, Василь Мойсей, Ігор Костенко, Тарас Слободян і Василь Аксенин. Всім їм Указом Президента України посмертно присвоїли звання Героя України.

Що відомо

  • Наймолодший Герой Небесної Сотні з Тернопільщини – Назарій Войтович. Шоста річниця загибелі.
На початок