Уряд підвищив граничну вартість бензину

Уряд підвищив граничну вартість бензину

Уряд підвищив граничну вартість бензину
. Фото: УНІАН

Кабінет міністрів постановив змінити граничну ціну на бензин та дизельне паливо. Тепер до ціни палива додадуться вартість логістики та "інші витрати".

Уряд ухвалив відповідне рішення під час засідання 2 червня. Документ представив міністр економіки Олексій Любченко.

"Установлення граничного рівня торговельних надбавок спрямовано на унеможливлення маніпуляцій цінами, стабілізацію ринку роздрібної торгівлі пальним та запровадження прозорого механізму ціноутворення", — зазначено у пояснювальній записці до документа.

Читайте також: Коли та на скільки зростуть ціни на бензин в Україні. Розповідає експерт

Згідно з постановою, середня вартість палива буде розраховуватися "Нафтогазом" з урахуванням витрат на зовнішнє логістичне забезпечення та інших витрат, передбачених зовнішньоекономічним договором у сумі 27 доларів за тонну. Водночас у пояснювальній записці не уточнюється, про які саме "інші витрати" йдеться. При цьому граничні розміри торговельних надбавок залишаться такими, як і раніше: не більше 7 гривень з урахування податку за середню вартість літра дизпалива та не більше 5 — у випадку автомобільного бензину.

Як відзначається, інформація про середню вартість 1 літра дизельного палива та бензину оприлюднюється на офіційному сайті Міністерства економіки щомісяця 3, 13 та 23 числа.

На думку авторів документа, рішення дозволить "впорядкувати механізм державного регулювання цін на пальне, стабілізувати цінову ситуацію на ринку пального, що мають істотну соціальну значущість", в умовах поширення на території України COVID-19.

Що відомо

  • Міністерство економіки 21 травня оприлюднило нові розрахунки середньої вартості бензину та дизельного пального для АЗС, зобов'язавши їх знизити ціни на паливо.
  • 14 травня Кабмін запровадив граничні торговельні надбавки (націнки) на паливо на період дії карантину.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок