Нова виставка експонатів з дорогоцінних металів: херсонський краєзнавчий музей відкрив свої таємниці

Нова виставка експонатів з дорогоцінних металів: херсонський краєзнавчий музей відкрив свої таємниці

Нова виставка експонатів з дорогоцінних металів: херсонський краєзнавчий музей відкрив свої таємниці
. Херсонський обласний краєзнавчий музей

У Херсонському краєзнавчому музеї - нова виставка. Експонати вперше представлені на широкий загал. Експозиція утаємничена - офіційного відкриття не було через карантинні обмеження.

Сюди не потрапляє денне світло. Експонати тут зберігаються при певній незмінній температурі та вологості повітря. На виставці "Таємниці музею" - речі з дорогоцінних металів. 90% з них експонуються вперше, - говорить головна зберігачка музею Ганна Андрєєва.

"Це і прикраси з поховань скіфської та сарматської знаті, і зразки фалеристики та нумізматики, церковне начиння, столовий посуд, аксесуари жіночі та чоловічі. Всі ці речі виготовлені виключно з дорогоцінних металів і більша частина з них датується 18, кінець 19 – початком 20 століття. Тут представлені різноманітні аксесуари: і жіночі, і чоловічі. Також перед вами столовий посуд, який використовувався в побуті багатого, скажімо так, населення краю. Ви можете побачити та намисто, і жіночі сумочки, сумочки для лорнета", - каже Ганна Андрєєва.

А ще – портсигари, коробки для сірників, швейцарські годинники. І експонати демонструються вперше, і простір – абсолютно новий. Це було приміщення для фондів природничого відділу. Сходи та склепіння історичної споруди – лабіринт, в який потрапляє відвідувач. Художнє оформлення належить заслуженому художнику України Анатолію Грязнову. П’ять вітрин і чотири майданчики – виставка камерна і вже доступна для відвідувачів.

Ганна Андрєєва розповіла, що виставка лише відкрилась і через карантин не було можливості запросити відвідувачів. Каже, зараз потихеньку починають працювати та чекають відвідувачів в музеї.

"Чекаємо саме на цій виставці, бо вона досить яскрава і заслуговує на особливу увагу, але кількість відвідувачів через такий невеличкий простір вона обмежена, і тому групи, які будуть відвідувати цю виставку вони будуть не такими численними, але ми чекаємо всіх відвідати та побачити гарні і яскраві експонати".

Олена Ліщенко.

На початок