На Сумщині відбулися змагання з військово-прикладного багатоборства серед допризовників

На Сумщині відбулися змагання з військово-прикладного багатоборства серед допризовників

На Сумщині відбулися змагання з військово-прикладного багатоборства серед допризовників
. Суспільне Суми

Близько сотні школярів взяли участь у змаганнях з військово-прикладного багатоборства серед допризовників Садівської громади на Сумщині. Організували їх місцеве управління освіти та військові. Учать брали школярі з Голубівки, Низів, Терешківки, Шпилівки та селища Сад.

У спартакіаді узяли участь учні шести шкіл – по одній команді з кожного села, яке входить до громади. Загалом у команді від 4 до 6 дітей. У бігу на сто метрів змагалися по двоє.

Всього було чотири види випробувань. Зокрема, у підтягуванні змагались лише хлопці. До метання навчальної гранати стали й дівчата.

"На цьому виді – метання, дається три спроби, зараховується із трьох проб найкраща й оцінюється у балах по дальності метання гранати", – розповідає суддя з метання гранати Олександр Артюх.

На Сумщині відбулися змагання з військово-прикладного багатоборства серед допризовників

Стрільба з пневматичної гвинтівки також для всіх.

"(Кор.)Перший раз стріляли з гвинтівки? – Другий. – (Кор.)А перший раз коли було? – В гостях у родичів. – (Кор.)Як результат? – Можна було б і краще, але в мене не було можливості потренуватися раніше. Родичі далеко, до них треба було б їздити, а з-за карантину можливості не було", – розповідає учениця Терешківської школи Ірина Бесараб.

Чому немає секції кульової стрільби у школі селища Сад, розповів вчитель та суддя змагань – Іван Шкурат.

"Раніше я вів гурток стрілецької справи, в школі у нас був, дуже зацікавлені діти в цьому питанні, особливо дівчатка. І були групи такі у нас, що дівчатка мали кращі результати, ніж хлопці. Але у зв’язку з недофінансуванням гурток цей було закрито. Раніше в нас школа була дуже гарно забезпечена: гвинтівки були, автомати були для розбирання – макети були в нас, малокаліберні гвинтівки були. Тепер залишилися сейфи, кімнати для зберігання зброї, все в школі є, але основного немає", – розповів суддя зі стрільби, який викладає "Захист України" Іван Шкурат.

На Сумщині відбулися змагання з військово-прикладного багатоборства серед допризовників

Учні стріляють з пневматичних гвинтівок китайського виробництва – їх школа закупила декілька років тому. Для тих, хто не змагається, провели семінар з надання домедичної підготовки. Катерина Гуменюк говорить, що вже втретє тренується накладати турнікет.

"Сьогодні ми навчилися надавати першу допомогу: як перекривати артеріальну кров, щоб у потерпілого не було втрати великої кількості крові. Нас вчили фіксувати турнікет, як його правильно фіксувати, на якій відстані від рани", – говорить учениця школи у Низах Катерина Гуменюк.

На Сумщині відбулися змагання з військово-прикладного багатоборства серед допризовників

"Турнікет – це засіб для контролю артеріального кровотоку і кровотечі, джгут Есмарха – це гумова така штучка, яку ми знаємо, яка і зараз лежить в аптечках водіїв. Різниця в тому, що джгут Есмарха він гумовий, він травматичний, тобто, він наносить травми самим потерпілим або тим людям, які накладають цей джгут. Турнікет він атравматичний, плюс він зроблений для того, щоб людина могла сама собі накласти його що на верхню кінцівку, що на нижню", – пояснює інструктор з домедичної допомоги Фарид Хуссейн.

За дві години підбили підсумки змагань. Начальниця селищного відділу освіти Наталія Шинкаренко говорить: розраховували на більшу кількість учасників.

"Це діти 14, 15, 16 років. На жаль, локдаун нам в цьому році не дозволив залучати дітей, які вже є випускниками 11-их класів. На жаль, той термін, в який повинні були проводитись змагання, діти були в онлайн-режимі, а зараз у них зовнішнє незалежне оцінювання, ми вже їх випустили з цих змагань", – розповідає начальниця садівського управління освіти Наталія Шинкаренко.

Попри те, що змагались команди, переможців визначали у кожному виді випробувань персонально. Отже: перше місце зі стрільби здобув Богдан Кочетков, друге – Михайло Бондарєв, третє – Іван Піддубний. У підтягуванні: перше місце виборов Денис Гончаренко, друге – Дмитро Шутько, третє – знову Іван Піддубний. З метання гранати кращим був Олександр Сидоренко, друге посіли, знову-таки Дмитро Шутько та Артем Шерстюк. У бігу "золото" узяв Дмитро Шутько, друге місце розділили Максим Кісельов та Богдан Зінченко.

Читайте також

  • Сумські хокеїстки у складі збірної команди України зіграють рейтингові матчі.
  • Сумчани посіли перше місце на чемпіонаті України зі спортивної радіопеленгації.
На початок