Австрія схвалила власний COVID-сертифікат, не дочекавшись єдиного підходу ЄС

Австрія схвалила власний COVID-сертифікат, не дочекавшись єдиного підходу ЄС

Австрія схвалила власний COVID-сертифікат, не дочекавшись єдиного підходу ЄС
. The Capitals

Парламент Австрії схвалив законопроєкт, яким запроваджується так звана "зелена перепустка", яка надасть її власникам доступ до ресторанів, готелів і культурних об'єктів. У перепустці буде інформація про вакцинацію людини, наявність антитіл до COVID-19 або негативний результат тесту на хворобу.

Як пише Euractiv, відповідне рішення парламент ухвалив 26 травня, законопроєкт підтримали всі найбільші партії Австрії, крім FPÖ. Проголосували за документ керівна NEOS та опозиційна SPÖ. FPÖ вважається ультраправою партією та підтримує проросійські погляди, однак є третьою за величною в Австрії.

Сертифікат працюватиме через QR-код. У середині травня законопроєкт викликав суперечки через заяви про порушення прав на захист даних, проте влада підтримала більшу частину опозиції, виключивши із документа найсуперечливіші частини, що стосуються масового зберігання даних.

"Ми запобігли стеженню", — сказав депутат-соціаліст від SPÖ.

Однак ліберальна партія NEOS, яка, утім, проголосувала за закон, розкритикувала уряд за те, що він не чекав єдиного підходу ЄС. Своєю чергою, консерватори ÖVP відповіли, що "зелена перепустка" задає темп" у Європі для введення загальної схеми сертифікатів COVID-19. Міністр охорони здоров'я Вольфганг Мюкштайн подякував опозиції за їх "конструктивний підхід" і похвалив закон як такий, що проклав шлях до повернення Австрії до нормального життя. Очікується, що COVID-сертифікат для ЄС почне діяти з 1 липня.

COVID-сертифікат ЄС буде спрямований на полегшення подорожей Союзом, проте держави-члени ЄС можуть вимагати його використання для інших видів діяльності, таких як вхід до барів та ресторанів. Законність таких заходів буде вирішуватися національними судами.

Читайте також: ЄС відкрив кордони для вакцинованих туристів. Що це означає для українців

Що відомо

  • Уряд Австрії ухвалив рішення з 19 травня відкрити кордони для іноземних туристів. Умовою для в'їзду стане надання негативного ПЛР-тесту на COVID-19, довідка про наявність антитіл або сертифікат вакцинації.
  • Міністр охорони здоров’я Австрії Рудольф Аншобер оголосив про свою відставку 13 квітня у зв'язку з тим, що вже не може викладатися на 100%.
  • Міністри туризму з країн G20 підтримали ідею впровадження з другої половини червня COVID-паспортів, які засвідчують, що людина вакцинувалася від коронавірусу. Італія планує впровадити такі документи вже у другій половині травня.
  • Всесвітня організація охорони здоров'я заявила, що поки що не варто відновлювати міжнародні поїздки в Європі через "нестійкий прогрес" у боротьбі з пандемією.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок