На Тернопільщині презентують інтерактивну книгу "Магічний Кобзар"

На Тернопільщині презентують інтерактивну книгу "Магічний Кобзар"

На Тернопільщині презентують інтерактивну книгу "Магічний Кобзар"
. Суспільне Тернопіль

Інтерактивну книгу "Магічний Кобзар" сьогодні презентують вчителям і старшокласникам 15 громад Тернопільщини. Про це розповіла начальниця обласного управління освіти Ольга Хома.

Інтерактивну книгу "Магічний Кобзар" презентували в Тернополі. Це книга-гра для старшокласників. Створили її освітні експерти за підтримки Українського культурного фонду, каже Ольга Хома.

За її словами, "Магічний Кобзар" має допомогти старшокласникам підготуватися до ЗНО. Винахід містить механічні та електронні компоненти, а також онлайн-квест.

"Магічний Кобзар" – інтерактивна книга з української літератури. У ній є замок, лабіринт та інші ігрові елементи. Керівниця та співавторка проєкту Надія Грачова каже, книгу потрібно використовувати разом із онлайн-квестом. У квесті – запитання про життя та творчість Тараса Шевченка, Лесі Українки та Івана Франка.

"У нас є 3 провідники: Тарас Шевченко, Леся Українка та Іван Франко. Кожен із них оберігає свій острів. Шевченко оберігає острів пам’яті, Леся Українка оберігає острів духу, а Франко – острів рішучості. У вас буде багато загадок, ми навіть записали реакції їхні. Це для фану, щоб вам було цікаво, не залежно від того, правильно чи неправильно ви відповіли. Також ви можете взяти підказку, подивитися відео, цікаві факти. От, наприклад, повість "Захар Беркут". Якщо ви не знаєте, яка була послідовність, ви берете підказку і рухаєтеся далі", – розповіла Грачова.

На Тернопільщині презентують інтерактивну книгу "Магічний Кобзар"
На Тернопільщині презентують інтерактивну книгу "Магічний Кобзар". Суспільне Тернопіль

Дев’ятикласниця Лілія Наконечна каже, їй ця книга сподобалась:

"Тут є спеціальні дверцятка і ключик для них. Так відкриваємо і тут завжди лежить черепашка і шестерні такі. Вони крутяться за певним алгоритмом і все відкриває якусь нову відповідь на запитання".

Однокласник Лілії Назар Павлів спробував пройти квест:

"Це були рядки з вірша Тарас Григоровича Шевченка "Борітеся – поборете". Там треба було вставити слова "правда", "слава", "воля". Я скористався допомогою однокласників, щоб знайти цю відповідь".

Оксана Крашівська навчає дітей української мови та літератури в Шляхтинцях, що в Байковецькій громаді. Каже, планує використовувати цю книгу під час уроків:

"Сьогоднішній учнівській молоді і вчительству потрібно йти в ногу з часом і знаходити іноді якісь компроміси. Тому, думаю, в навчальний процес варто внести таку родзинку. Це буде допомогою і вчителям, і учням".

На Тернопільщині презентують інтерактивну книгу "Магічний Кобзар"
На Тернопільщині презентують інтерактивну книгу "Магічний Кобзар". Суспільне Тернопіль

Ця книга має допомогти старшокласникам готуватися до зовнішнього незалежного оцінювання з української літератури, каже Ольга Хома. За її словами, наразі область отримала 5 таких книг:

"Сьогодні на презентації були учні 4 школи і перша книжка буде в них. І далі вона піде по інших навчальних закладах Тернополя. Інші 4 розійдуться по Тернопільській області, де також діти зможуть працювати з таким матеріалом".

На сьогодні в Україні видали 100 примірників "Магічного Кобзаря", розповіла Надія Грачова. За її словами, бюджет інтерактивної книги - понад півтора мільйона гривень. Над проєктом працювали дизайн- та квест-агенції, а також експертка з питань української мови та літератури Ольга Ходацька. Вона більше 25-ти років викладає цей предмет у школах Києва, каже Надія Грачова. За її словами, таку книгу вже презентували в Київській, Дніпропетровській, Харківській, Запорізькій та Хмельницькій областях.

Що відомо

На початок