Щоб очистити річку: чернігівці запустили у Стрижень 300 кг риби

Щоб очистити річку: чернігівці запустили у Стрижень 300 кг риби

Щоб очистити річку: чернігівці запустили у Стрижень 300 кг риби
. ФОТО: Суспільне Чернігів

300 кілограмів білого та чорного амуру, товстолобиків та коропів випустили у Стрижень у Чернігові біля другої дамби. Зробили це жителі Стрілецької Набережної з власної ініціативи. Все для того, аби річку очистити від трави і водоростей, сказав ініціатор Андрій Требух.

Жителі Стрілецької Набережної випустили у Стрижень 300 кілограмів різної риби. Це для того, щоб очистити річку говорить Андрій Требух, ініціатор акції та житель Стрілецької набережної.

«Білого амура, чорного амура, що дуже велика рідкість на сьогодні, білого товстолоба і декілька видів коропів. Виходили з того, що чорний амур поїдає мушлі, білий амур чистить річку і поїдає водорості і короп теж. Тут достатньо кормової бази, щоб харчуватись зеленню».

Ідея очистити і оздоровити річку виникла у Олександра Малиша.

«Згадав дитинство, і яка річка Стрижень була чистою, її постійно чистили від трави і зайвої водорості. І тому ми з мешканцями, ідея була моя, підтримали її мешканці Стрілецької набережної, і забудовник надав допомогу», - сказав Олександр Малиш, голова управляючої компанії «Стрілецька набережна».

«Ми хотіли, щоб ця ідея стала викликом, тут не стоїть питання в грошах, нам допомогло підприємство. Це Жавинка, наша “Чернігівриба”, яка спонсорувала, допомагала з транспортом і рибою», - каже Андрій Требух. Випустили мальків і дорослу рибу. Еколог Юрій Карпенко каже, ці види риби дійсно допоможуть зменшити замуленість річки, якщо їх кількість правильно розрахована.
«Товстолоб і білий амур – це риби, які живляться рослинними рештками і рослинністю. Це види, які спроможні зменшувати кількість рослин, що зростають на березі, у товщі води, і так далі. Якщо риби буде занадто багато, то вона буде голодувати і вона природно буде відмирати. Якщо її занадто мало, вона, в принципі, ту функцію не виконає. Тобто оптимальні розрахунки потрібно робити».

Місцеві жителі сподіваються, що риба буде розмножуватися. За словами Андрія Требуха, головну загрозу бачать у браконьєрах.

«Це класний і крутий кайф, який не хочеться, щоб зіпсували рибалки з сітками чи електровудками. Сама компанія і самі жителі говорять про те, що ми будемо боротися, звертатися в органи».

Віталій ходить на Стрижень рибалити. Товстолобик чи білий амур, каже, йому ще не попадався.

«Щодо товстолобиків - я не знаю, я його тут не ловив, а от карасі - он, бачите, дригаються. Вони оце пасуться і цю траву, і все, що на дні, вони з’їдають, це дуже добре».

Читайте також:

На Чернігівщині вчилися гасити лісову пожежу силами двох областей

На початок