Ізраїль заявив про ракетні обстріли із Сирії та сектора Газа. ХАМАС озвучив вимоги

Ізраїль заявив про ракетні обстріли із Сирії та сектора Газа. ХАМАС озвучив вимоги

Оновлено
Ізраїль заявив про ракетні обстріли із Сирії та сектора Газа. ХАМАС озвучив вимоги
. АР

Ізраїль заявив, що піддався ракетним обстрілам з території Сирії та сектора Газа. У зв’язку з цим роботу центрального аеропорту країни Бен-Гуріон обмежили, а всі рейси перенесли в аеропорт Рамон.

Про це повідомила армія оборони Ізраїлю у Twitter.

Зазначається, що одна з ракет впала на території Сирії, ще дві – на відкритих ділянках Голанських висот. Також тривають обстріли ізраїльської території з сектору Гази. Одна з ракет впала в місті Ашдод.

Читайте також: "Газа — це справжнє пекло". Як живуть цивільні у розпал конфлікту між Ізраїлем та Палестиною

"Не кожна ракета, якими ХАМАС обстрілює Ізраїль, досягає своєї мети. У секторі Газа впали сотні ракет ХАМАС, деякі впали на лінії електропередач. Понад 200 тисяч людей у секторі Газа не мають електрики через ракетний обстріл ХАМАС, – йдеться у повідомленні армії оборони Ізраїлю.

10 травня з сектора Газа по Ізраїлю іли завдали ударів по майданчиках запуску ракет та двом таборам терористів, а також нейтралізували бойовий танк в секторі Газаа.

Читайте також: Сутички на Храмовій горі й ракетні обстріли. Що відомо про ізраїльсько-палестинський конфлікт

Через обстріли центральних міст Ізраїлю роботу головного аеропорту Бен-Гуріон вирішили тимчасово обмежити, а всі рейси перенести в аеропорт Рамон. При цьому вильоти пасажирських літаків і вильоти та посадки вантажних рейсів з аеропорту Бен-Гуріон будуть здійснюватися у звичайному режимі. Коли аеропорт відновить роботу у штатному режимі не повідомляється. Аеропорт Бен-Гуріон розташований між містами Тель-Авів і Лода в центральній частині Ізраїлю, яка зараз найбільше потерпає від обстрілів із сектора Гази.

Керівник політбюро палестинського руху ХАМАС Халед Машаль в інтерв'ю телеканалу TRT Arabi заявив, що ключовою вимогою для деескалації конфлікту в регіоні є припинення вогню. Також рух вимагає від ізраїльської влади відмовиться від ідеї виселення арабів з їхніх будинків у Єрусалимі та звільнити затриманих під час протестів.

"Ізраїль повинен припинити виселення людей з кварталу Шейх Джаррах, звільнити затриманих в результаті нещодавньої ескалації в Східному Єрусалимі, вивести силовиків з мечеті Аль-Акса, а також зупинити агресію в Газі", – сказав Машаль.

Він додав, що Туреччина, Катар і Єгипет готові виступити посередниками в досягненні перемир'я.

Що відомо

  • 7 травня в Єрусалимі сталися сутички між палестинцями та ізраїльськими правоохоронцями, постраждали понад 200 осіб.
  • Вранці 10 травня на Храмовій горі в Старому місті Єрусалиму поновилися сутички між палестинцями та ізраїльськими силовиками, внаслідок чого постраждали сотні осіб.
  • Рада Безпеки ООН скликала 10 травня екстрене засідання для обговорення ситуації в Єрусалимі.
  • 10 травня з сектора Гази по Ізраїлю було випущено сім ракет, одну з яких ізраїльській армії вдалося перехопити. Проте ЗМІ повідомляють про десятки ракет, які впали в різних містах країни, в тому числі в Єрусалимі.
  • МЗС України засудило загострення ситуації в Східному Єрусалимі та секторі Газа.
  • Палестинський ісламістський рух ХАМАС випустив понад сто ракет по ізраїльським містам. Під обстріл потрапили столиця країни Тель-Авів, а також міста Ашкелон и Ашдод.
  • Ізраїль оголосив надзвичайний стан в місті Лод, що за 20 кілометрів від Тель-Авіву, після зіткнень між арабськими та єврейськими жителями.
  • 12 травня Ізраїль знищив будівлю медіацентру в секторі Газа. США заблокували заяву ООН щодо загострення ситуації між Палестиною та Ізраїлем, заявивши, що вона не допоможе у деескалації.
  • 13 травня Міноборони Ізраїлю оголосило про мобілізацію 9 тисяч резервістів на тлі конфлікту з Палестиною попри спроби перемовників встановити перемир’я.
  • 14 травня генсек ООН Антоніу Гутерреш закликав до деескалації ситуації в секторі Газа та Ізраїлі та припинення ракетних обстрілів.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок