Скелет на подвір'ї: на Хмельниччині виявили поховання, якому близько 100 років

Скелет на подвір'ї: на Хмельниччині виявили поховання, якому близько 100 років

Скелет на подвір'ї: на Хмельниччині виявили поховання, якому близько 100 років
. Фото: Суспільне Поділля

Скелет людини на власному подвір'ї знайшов житель села Григорівка Старокостянтинівської тергромади Віктор Гадайчук. За словами заступника директора з питань охорони культурної спадщини Хмельницького обласного наукового науково-методичного центру Сергій Шпаковський, поховання датоване ХХ століттям.

Віктор Гадайчук розповідає, що на людські останки він натрапив при бурінні свердловини.

“Почав копати докопав до цього місця, і щось дня 3 сюди не міг підійти. А потім підійшов, надав копати, наткнувся на кістки пальців руки”, - розповів Віктор Гайчук.

За словами старости села Івана Гаєвського, він викликав поліцію. Правоохоронці провели обстеження, відібрали пояснення. Дійшли висновку, поховання давнє. Іван Гаєвський каже, поліція порадила звернутися до археологів. Додає, перепоховання проведуть коштом громади.

Кістки належать молодій людині зростом понад метр вісімдесят сантиметрів, кажуть археологи
Кістки належать молодій людині зростом понад метр вісімдесят сантиметрів, кажуть археологи. Фото: Суспільне Поділля

Кістки належать молодій людині зростом понад метр вісімдесят сантиметрів, каже старший науковий співробітник Хмельницького обласного науково-методичного центру Сергій Маярчак.

“Візуально кістки виглядають відносно недавніми. Є залишки органіки. І це свідчить про те, що це дане поховання не давніше ніж, скажімо, 100 років тому”, - каже Сергій Маярчак.

У похованні знайшли лише шнурок, розповідає Сергій Шпаковський, залишків домовини, одягу немає.

“Шнурок знайдений, супроводжуючого поховального інвентарю чи кераміки немає. Хоча тут за джерелами, за археологом Приходнюком, в нас в межах села Григорівка є і Трипільські, і давньоруське поселення. Шнурком було зв’язано руки або ноги. Більше нічого немає”, - розповідає Сергій Шпаковський.

Додає, відділ охорони пам’яток з таким похованням стикається вперше.

“Цілком ймовірно, судячи з будови тіла, що це був високий чоловік, більше метр вісімдесят. Що це був арієць, що це був, можливо, німецький солдат”, - припускає Сергій Шпакоський.

Далі дослідження проводитимуть за архівними джерелами.

Читайте також

На початок