80 жителів Хмельниччини удостоєні званнями Праведник народів світу та України

80 жителів Хмельниччини удостоєні званнями Праведник народів світу та України

80 жителів Хмельниччини удостоєні званнями Праведник народів світу та України
. rivnepost.rv.ua

На Хмельниччині 50 людей удостоєні званням Праведник народів світу і 30 - Праведник України. Ці люди під час Другої світової війни ризикуючи власним життям рятували євреїв від небезпеки страти чи депортації у табір смерті. Нині цих людей вже немає в живих.

Про це Суспільному повідомила менеджерка зі зв'язків з громадськістю Хмельницького благодійного фонду "Хесед Бешт" Галина Скрипник.

"Якщо дізнавалися, про те що сім'я переховувала євреїв, то знищували не тільки цю сім'ю, а ще й зліва та справа по п'ять будинків. Бо вважалося, що сусіди мали знати про те, що там переховувалися євреї, і мали розповісти про це", - каже Галина Скрипник.

Додає, імена праведників світу, яких на території налічувалося понад 50 осіб, нанесені на стіні пам'яті в Ізраїлі.

"Також на честь кожного праведника в Ізраїлі висаджені оливкові дерева. Тих дерев там уже цілий гай", - говорить Галина Скрипник.

Під час Голокосту на території Хмельницької області загинуло 153 тисячі євреїв.

"Точної цифри, скільки житів змогли врятувати праведники не має. Але це точно велика кількість людей", - каже Галина Скрипник.

Додає, що у Хмельницькому планують збудувати алею праведників, наразі вирішується питання де саме її облаштують.

Що відомо

  • Україна вперше відзначає День пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни
  • Праведник народів світу — це офіційне звання, яке надає держава Ізраїль. Є спеціальна процедура, формальні ознаки, затверджений порядок його присвоєння.
  • Наразі 2659 громадян України удостоєні державою Ізраїль звання праведників народів світу за порятунок євреїв від Голокосту. Водночас тисячі рятівників досі залишаються невизнаними та невідомими.
На початок