На Сумщині почалися збори територіальної оборони

На Сумщині почалися збори територіальної оборони

На Сумщині почалися збори територіальної оборони
. Суспільне Суми

На Сумщині 12 травня розпочалися збори тероборони. Триватимуть вони два тижні. У перший день резервісти прибули на місце дислокації та отримують одяг, взуття та речі для особистої гігієни. Саме навчання розпочнеться цієї п’ятниці

Збір плановий. Серед резервістів, як із досвідом служби, так і ті, хто опановуватиме військову науку вперше.

Павло Фоменко вдома лишив дружину та двох дітей.

"Для кожного чоловіка підвищення свого військового уміння, яке дозволяє достойно зустріти супротивника, коли він захоче сюди піти. І якщо й надалі будуть збори, то у мене підписаний контракт на три роки", – говорить резервіст Павло Фоменко.

Павло, каже, узяв мінімум речей, його тимчасовий колега Віталій приїхав без нічого – все отримує тут.

"Взуття, одяг, форму. Потім ходити ж у цьому", – каже резервіст Віталій.

Серед резервістів також є й жінки.

"Усвідомлення того, що у випадку чогось доведеться змінювати трішки свою кваліфікацію. Вдома відпустили. Батьки в курсі, всі все знають", – розповідає резервістка Катерина Немашкова.

На Сумщині почалися збори територіальної оборони

Годуватимуть прибулих резервістів у стаціонарній їдальні тричі на день.

"Калорійність на одного військовослужбовця складається не менше 3,5 тис. ккал. Окрім каш, супів, також є фрукти, є свіжі овочі. Є печиво та цукерки. Дуже різноманітне меню", – розповідає начальник продовальчої служби Максим Маслян.

На Сумщині почалися збори територіальної оборони

У перший день резервісти таборуються. Найближчі два дні – відведені для уточнення організаційних питань, далі – навчання.

"Будуть проведені заняття з індивідуальної підготовки, де вони будуть вивчати та згадувати ті навички, які вони вже набули. Це і вогнева підготовка, виконання вправ стрілецької зброї, інженерна підготовка, топографія, тактична підготовка. Потім було проведення злагодження підрозділів, взвод, рота і будуть практично виконувати завдання територіальної оборони, що стосується охорони нашої Сумщини", – говорить заступник військового комісаріаті з тероборони Сергій Кир'ян.

Читайте також: Зеленський підписав закон про призов резервістів в особливий період. Що він передбачає.
На Сумщині почалися збори територіальної оборони

Триватимуть збори резервістів два тижні. Кількість людей, які візьмуть в них участь, військові не називають – таємниця. На час навчань за тероборонівцями зберігається зарплата та місце на основній роботі. У разі ж військових дій вони мають охороняти стратегічні об’єкти та чергувати на блокпостах.

Що відомо

  • Підготовка до навчань тривала на Сумщині з середини квітня.
  • Міністр оборони України Андрій Таран 12 травня презентував основні положення стратегії воєнної безпеки України, яка була прийнята і введена в дію 25 березня. Він зауважив, що зовнішня та внутрішня політика Кремля загрожує безпеці України та "може спровокувати міжнародний збройний конфлікт у Європі".
  • 19 квітня стало відомо, що на кордоні з Україною зосередилася найбільша кількість російських військових за всю історію — 150 тисяч. Такі дані навів глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель.
На початок