На заходах до 9 травня в Дніпрі поліція зафіксувала заборонену символіку, одну людину затримали

На заходах до 9 травня в Дніпрі поліція зафіксувала заборонену символіку, одну людину затримали

На заходах до 9 травня в Дніпрі поліція зафіксувала заборонену символіку, одну людину затримали
. Суспільне Дніпро

У Дніпрі під час святкування 9 травня зафіксували випадки використання забороненої символіки. Про це Суспільному повідомив заступник начальника Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області Володимир Богоніс.

За його словами, люди із забороненою комуністичною символікою були на заходах біля пам’ятника Слави.

Зокрема, під час покладання квітів поліція помітила чоловіка з "георгіївською" стрічкою на сумці. Знімати заборонену символіку він відмовився. Коментувати ситуацію Суспільному також не захотів: мовляв, не розуміє українську.

У Дніпрі на заходах до 9 травня зафіксували заборонену символіку, одну людину затримали
Чоловік з "георгіївською" стрічкою. Суспільне Дніпро

Також на заході молодь у військовій формі роздавала символіку організації, стенди якої встановлені вздовж алеї. На ременях молодих людей були пряжки із радянською символікою.

Співорганізаторка заходу Наталія Гончаренко, пояснила, що це "сценічний образ".

"Це студенти та підлітки, чому у військовій формі, тому що це зображення тих часів це історія. І ми цю історію передаємо для нашого покоління, щоб вони пам'ятали та знали", - сказала вона.

У Дніпрі на заходах до 9 травня зафіксували заборонену символіку, одну людину затримали
Використання бляшок із зображенням зірки. Суспільне Дніпро

За словами заступника начальника обласної поліції Володимира Богоноса, станом на 11 годину було виявлено одне адміністративне правопорушення - використання георгіївської стрічки, цю людину доправили до поліції.

«Одна особа доставлена до відділку поліції за використання георгіївської стрічки. На неї складається адміністративний матеріал за статтею 173 пункт 3. Також одне повідомлення внесено в єдиний облік – щодо використання дітьми бляшок із зображенням зірки. Ми розуміємо, хто їх видав. Будемо вже з ними працювати й притягати до відповідальності», – сказав Володимир Богоніс.

За даними обласної поліції, 9 травня на території Дніпропетровської області на 38 локаціях відбудуться масові заходи, присвячені Дню перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та вшануванню пам’яті ветеранів.

Що відомо

  • В Україні 9 травня відзначається День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Він був встановлений відповідно до закону України "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років" від квітня 2015 року. Саме 9 травня 1945 року у передмісті німецької столиці Карлсхорсті на вимогу Радянського Союзу Німеччина підписала Другий акт про капітуляцію. Перший такий Акт вона підписала 7 травня 19845 року у французькому місті Реймс.
  • За роки війни Україна зазнала найбільших втрат серед країн-учасниць. За різними оцінками, у Другій світовій війні загинули від 8 до 10 мільйонів людей.
  • Офіційним символом святкування 9 травня вже кілька років поспіль є квітка червоного маку — загальноприйнятий у світі символ пам'ятних днів.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

На початок