Черги та відсутність бланків у перший день: як черкасці оформлюють субсидії по-новому

Черги та відсутність бланків у перший день: як черкасці оформлюють субсидії по-новому

Черги та відсутність бланків у перший день: як черкасці оформлюють субсидії по-новому
. Суспільне Черкаси

У Черкасах розпочався перший день оформлення субсидій за новими правилами, однак з чергами та без бланків. Також вводяться додаткові правила, за якими субсидії не призначаються.

Згідно із постановою Кабміну, з 1 травня субсидію призначатимуть лише після подання нової заяви та декларації про доходи.

Зранку 5 травня до громадської приймальні Департаменту соцполітики була черга. Аби записатися на прийом для переоформлення субсидії прийшла Раїса Харенко. Жінка розповіла, що не розуміє, чому скасували автоматичний перерахунок:

"40 років сама живу, нічого не змінилося, раніше переоформляли без мене, а треба мені йти. Я дуже незадоволена, що є черга в карантин".

субсидії
Суспільне Черкаси

За словами заступниці директора департаменту соціальної політики Катерини Бінусової, потреба у переоформленні виникла, бо Кабмін ухвалив нові правила призначення житлових субсидій:

"Для того, щоб оформити субсидію, ідемо за спрощеним методом, заповнюємо заяву і декларацію. Щоб заповнити заяву та декларацію, особі потрібно мати при собі паспорт, ідентифікаційний код і реквізити банківські, куди ми будемо йому перераховувати кошти. З 1 травня 2021 року внесені зміни відповідно, до яких ми будемо перераховувати кошти лише готівкою, тобто не безготівково, як було раніше".

субсидії
Суспільне Черкаси

Як розповіла Катерина Бінусова, відмовити в отриманні субсидії можуть, якщо отримувач, члени сім’ї або будь-хто із зареєстрованих у помешканні впродовж року перед зверненням купив щось дорожче за 50 тисяч гривень, на час призначення субсидії має на банківському рахунку понад 100 тисяч гривень, або купив іноземної валюти на 50 тисяч гривень.

До цього в Україні вже діяла низка обмежень для охочих отримувати субсидії. Вони й надалі зберігаються: площа квартири має бути не більшою за 130 квадратних метрів, а будинку - не перевищувати - 230-ти. Також, якщо є борги з комунальних послуг або аліментів - більш як за три місяці.

субсидії
Суспільне Черкаси

Щоб переоформити субсидію, прийшла черкащанка Просковія Бабич. Жінка поскаржилась, що зробити це не змогла через відсутність нових бланків:

"Я взяла всі документи, однак сказали, що цей бланк, який я заповнила, недійсний, зараз нове буде все".

Черги та відсутність бланків: як черкасці оформлювали субсидії
Суспільне Черкаси

Катерина Бінусова зауважила, що нові бланки Уряд ще не затвердив, однак у людей буде можливість до вересня включно використати своє право і оформити субсидію.

Авторка Наталія Старинець

На початок