Богослужіння в умовах карантину та онлайн-спілкування з вірянами

Богослужіння в умовах карантину та онлайн-спілкування з вірянами

Богослужіння в умовах карантину та онлайн-спілкування з вірянами
. ФОТО: Суспільне Чернігів

Як проходитимуть Великодні богослужіння в умовах карантину та як правоохоронці будуть забезпечувати та контролювати дотримання в храмах карантинних вимог у Чернігові? Про це Суспільному розказали Роман Кіник, секретар Чернігівської єпархії Православної церкви України, Роман Халус, адміністратор парафії святих апостолів Петра і Павла Української греко-католицької Церкви, Ігор Пидан, секретар Чернігівської єпархії української православної церкви та Олексій Дяговець, начальник управління превентивної діяльності поліції області.

За словами Романа Кіника, у час карантину у церкві є всі необхідні засоби індивідуального догляду. Прибирання храму проводять кожні декілька годин. Віруючі люди вже знають, що в церкву потрібно приходити в масці, з дотриманням дистанції. Адже, здоров’я – це найголовніше, що у нас є.

Роман Халус каже, що греко-католицька церква також дотримується всіх протиепідеміологічних заходів. Є окрема кімната для сповіді. Дезінфікують і ложечку після причасників.

Церкви повинні витримувати 10 квадратних метрів на людину, каже Роман Кіник. На свята кількість людей збільшиться, тому будуть проводити трансляцію служби онлайн. Для цього обладнали звук, щоб можна було слухати службу на вулиці.

«Практика минулого року показує, що більшість людей приходять на Великдень не на службу, а на освячення вже самих пасок. Ми просимо людей, щоб не йшли одразу після служби, аби не було великого скупчення», – коментує Роман Кіник.

Ігор Пидан зазначив, що церква з перших днів є тим органом, який постійно каже своїм прихожанам, що потрібно постійно зберігати всі норми, які вказані Міністерством охорони здоров’я.

«Уже декілька тижнів ми просимо людей, щоб вони знаходились на відстані один від одного. А також одягали обов’язково захисну маску. Хто може прийти освятити в суботу – можна прийти в суботу освятити паски. Хто може не приходити о 04.00 годині ранку, а прийти до 12.00 години дня в неділю – може прийти і освятити, священик буде в кожному храмі», – каже Ігор Пидан.

Олексій Дяговець, начальник управління превентивної діяльності поліції області, повідомив, що поліція більше попереджала вірян про дотримання карантинних норм, особливо – на великі церковні свята.

За його словами, у минулому році на настоятеля Спасо-Преображенського собору був складений адміністративний протокол за велику кількість людей під час служби.

«Цього року пасхальне богослужіння буде розпочинатися як завжди, опівночі. Його буде транслювати телебачення, тому ще більше людей зможе долучитися до служби», – зазначив Роман Кіник.

  • Українська греко-католицька церква освятить паски 1 травня з 15.00 до 18.00. На Великдень люди зможуть приходити до 12.00 години.
  • Катерининська церква цього року розпочне освячення пасок 1 травня з 15.00 години і буде безперервно приймати вірян. По 5–6 людей, щоб не було великого скупчення.
  • У Свято-Троїцькому соборі освячуватимуть паски з 14.00 до 21.00 години суботи. Освятити зможуть до шести чоловік. У неділю людям можна приходити до 10.00 години.

Священники рекомендують залишатися вдома, накрити святковий стіл, поставити свяченої води, увімкнути онлайн-трансляцію служби і самостійно прочитати молитву.

Церкви мають фейсбук-сторінки та групи у Вайбері, в якій священники повідомляють людей про наповненість храму.

За словами Олексія Дяговця, поліція проведе дві зустрічі. Першу – з представниками єпархії, про дотримання карантинних обмежень, другу – безпосередньо під час богослужіння.

Біля храму будуть працювати не менше двох поліцейських та волонтери, які наноситимуть розмітку та будуть слідкувати за порядком.

За порушення карантинних обмежень звичайним громадянам загрожує штраф від 170 гривень. Від 17 тисяч гривень за порушення заплатять настоятелі та ФОПи, – пояснив Олексій Дяговець.

Телеканал UA: Чернігів в ніч з 1-го на 2-ге травня транслюватиме Великодню службу з Кафедрального собору святої великомучениці Катерини, що у Чернігові. Очолить службу архієпископ Чернігівський та Ніжинський Євстратій.

Читайте також:

Обласна комісія закликала Атрошенка скасувати послаблення карантину у Чернігові

На початок