Запорізький будинок побуту "Ювілейний" готують до реконструкції

Запорізький будинок побуту "Ювілейний" готують до реконструкції

Запорізький будинок побуту "Ювілейний" готують до реконструкції
. Суспільне Запоріжжя

Будівлю Запорізького будинку побуту, яка нещодавно змінила власника, готують до реконструкції, також змінять її призначення.

Про це повідомила Анна Койчева, прессекретарка Макса Полякова, американського бізнесмена українського походження.

За її словами, через те, що будівля довгий час перебувала в незадовільному стані, бізнесмен вирішив придбати її та зробити корисною для містян. За задумом Полякова, головна мета — "аби жителі міста не полишали Запоріжжя і розвивали громаду".

Запорізький будинок побуту "Ювілейний" готують до реконструкції
Суспільне Запоріжжя

За планом реконструкції, на перших поверхах мають облаштувати інноваційний хаб для молоді. На верхніх поверхах – офісні приміщення, що забезпечить додаткові робочі місця, а територію навколо будинку побуту облаштують для дозвілля. Окрім цього, Максим Поляков планує розвивати STEM-освіту, яка поєднуватиме декілька наук, зокрема й космічну галузь.

Остаточний проєкт реконструкції будівлі та території поки не затверджений, тому не відомі й терміни виконання робіт – зазначила Анна Койчева. Також вона повідомила, що відкривати у Запоріжжі філію компанії Firefly Aerospace, засновником якої є підприємець, не заплановано. До 1 березня цього року всіх, хто орендував приміщення у Будинку побуту, зобов'язали переїхати. Нині двері зачинені й висять оголошення про переїзд, а також оголошення про реконструкцію будівлі.

Про історію будівлі побуту у Запоріжжі, власником якої став американський бізнесмен, розказав місцевий краєзнавець Роман Акбаш.

Запорізький будинок побуту готують до реконструкції
Роман Акбаш. Суспільне Запоріжжя

"Відкрили будинок побуту 20 березня 1970 року. Щодо назви, то 1970 рік в Запоріжжі був ювілейним: тоді святкували 100 років від Дня народження Леніна, а також 200-ий День народження міста. Характерно було перед великими будівлями споруджувати фонтани, це своєрідна система кондиціювання", — зазначив Роман Акбаш.

Запорізький будинок побуту готують до реконструкції
Суспільне Запоріжжя

Нагадаємо, в травні 2020 року на онлайн-платформі з’явилося оголошення про продаж Будинку побуту "Ювілейний" про пр. Соборному, 111 у Запоріжжі. У лютому цього року будівлю придбав американський бізнесмен Макс Поляков, котрий народився в Запоріжжі. Макс Поляков співпрацює з космічним агентством NASA та має офіс в Дніпрі, який розробляє ракети-носії. За 9-поверхівку він заплатив близько 2$ млн. До цього власником Будинку побуту "Ювілейний" був депутат Володимир Кальцев.

На початок