У Хмельницькому цьогоріч візьмуться за реставрацію кінотеатру Шевченка. Що зроблять

У Хмельницькому цьогоріч візьмуться за реставрацію кінотеатру Шевченка. Що зроблять

У Хмельницькому цьогоріч візьмуться за реставрацію кінотеатру Шевченка. Що зроблять
. Фото: Суспільне.

Двісті тисяч гривень взяли із міського бюджету на ремонт сходів з тильної сторони кінотеатру імені Тараса Шевченка, що у центрі Хмельницького.

Про це Суспільному розповів начальник управління культури і туризму Хмельницької міської ради Артем Ромасюков.

За його словами, сходи нині у аварійному стані. Додає - ще 100 тисяч гривень візьмуть із міського бюджету на розробку проєктно-кошторисної документації реставрації однієї із зали кінотеатру.

Капітальний ремонт 80-річної будівлі не проводився з півстоліття

На думку хмельничанки Ольги Паляниці реконструкція кінотеатру Шевченка необхідна.

«Це така, напевне, одна з старих будівель нашого міста, якась візитівка Хмельницького, яку варто ремонтувати. І туди ходили би в кінотеатр», - каже жінка.

Кінотеатр Шевченка, побудований у Хмельницькому ще у 60-х роках минулого століття, майже ніколи капітально не ремонтували. Фото: суспільне. Поділля.
Кінотеатр Шевченка, побудований у Хмельницькому ще у 60-х роках минулого століття, майже ніколи капітально не ремонтували. Фото: суспільне. Поділля. Фото: Суспільне.

Кінотеатр визнаний об’єктом культурної спадщини, якому у минулому році виповнилось 80 років, каже виконуюча обов’язки директорки кінотеатру Марина Олійник.

«Я думаю, що це якраз було поштовхом для того, щоб почати думати про якусь концепцію розвитку для цього приміщення. Реставрації не було вже дуже давно. Максимум, що проводилось, це косметичні ремонти», - говорить Марина Олійник.

Спочатку - ремонт зали колишнього нічного клубу

Ось так зараз виглядає приміщення кінотеатру Шевченка, на яке виділили кошти для реконструкції. Знаходиться зала на другому поверсі та має площу понад трьохсот квадратних метрів, розповідає директорка.

У хмельницькому кінотеатрі Шевченка планують зробити капітальний ремонт у залі на другому поверсі, який не використовуєтьс уже з десяток років. Фото: Суспільне. Поділля.
У хмельницькому кінотеатрі Шевченка планують зробити капітальний ремонт у залі на другому поверсі, який не використовуєтьс уже з десяток років. Фото: Суспільне. Поділля. Фото: Суспільне.

«Колись це був другий зал для демонстрування фільмів. Але досить довгий час, через погане відвідування кінотеатру, через перебудови та різні події, його закрили і здали в оренду. Після того він зараз не функціонує, це пусте приміщення і для нього можна придумати безліч завдань, як бути корисним для громади», - розповідає в.о. директорки кінотеатру.

Марина Олійний розповідає, що планують створити у цьому приміщенні.

«Це буде якісне використання площі в центрі, що приверне увагу також і до самої споруди, до самого кінотеатру, від чого він буде функціонувати краще. Можливо, тут буде якийсь арт-простір чи мистецький простір, там де будуть проводитися різного роду зібрання чи якісь зустрічі», - ділиться думками посадовиця.

Реконструкція сходів з колонами

Цього року у планах і реконструкція сходів позаду кінотеатру, зі сторони парку Шевченка, додає Марина Олійник.

«Їх мають відновити в первісному вигляді. Вони мають досить гарний вигляд, якби були справні. На жаль, ця зима була морозна і вона трішки потрощила їх, там пообпадало більшість колон», - каже Марина Олійник.

Сходи та колони з тильного боку кінотеатру також давно уже знаходяться в аварійному стані. Фото: Суспільне. Поділля.
Сходи та колони з тильного боку кінотеатру також давно уже знаходяться в аварійному стані. Фото: Суспільне. Поділля. Фото: Суспільне.

Цьогоріч буде проведено поточний ремонт сходів, каже начальник управління культури і туризму Хмельницької міської ради Артем Ромасюков. Додає, зараз працюють з проектантами.

«Це власне ті кошти, які дадуть нам змогу зараз усунути аварійну ситуацію з сходами з задньої частини фасаду. Оскільки вони є аварійними, ми попросили і найближчими місяцями там буде вирішене питання», - каже очільник управління.

У планах - облаштувати в кінотеатрі громадський простір

На розробку проєктно-кошторисної документації для реставрації приміщення кінотеатру Шевченка виділили 100 тисяч гривень, додає Артем Ромасюков. Та пояснює, для чого зараз виготовляти документацію.

«Держава відкриває програму фінансування центрів креативної індустрії, а свого часу Агенцією розвитку міста Хмельницького була розроблена концепція кінотеатру Шевченка як, скажімо, такого громадського простору, де будуть і хаби, і простори для ІТ-роботи. На сьогодні ми бачимо, що та концепція близька до тої, яку фінансує держава. Але для того, аби подати заявки і отримати державні кошти, ми маємо мати проєктно-кошторисну документацію та експертизу», - каже Артем Ромасюков.

Читайте також

На початок