"Треба змінювати законодавство" – заступник міністра про загибель птахів у заповіднику на Херсонщині

"Треба змінювати законодавство" – заступник міністра про загибель птахів у заповіднику на Херсонщині

"Треба змінювати законодавство" – заступник міністра про загибель птахів у заповіднику на Херсонщині
. Суспільне Херсон

Гибель птахів у заповіднику "Асканія-Нова" можна зупинити, посиливши контроль за використанням отрутохімікатів. Це потрібно закріпити законодавчо, розповів Суспільному заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Михайло Хорєв.

Він підтверджує, комісія міністерства зафіксувала, що відбувається на полях поблизу заповідника, – усюди розкидане протруєне зерно.

"Фермери, аграрії порушили методику застосування бродіфакуму. Ці препарати повинні засипатися в нірки гризунам. Ці нірки мали затоптуватись. Гризуни мали їх їсти і помирати. А зерно розсипали по полях. Його клювали птахи, звідси маємо такі наслідки", - говорить Хорєв.

Читайте також: На Херсонщині знайшли 15 мертвих червонокнижних журавлів

Щоб не виникало таких ситуацій, захисники природи пропонують взагалі заборонити бродіфакум у використанні

"Ми вважаємо, що логічно було б просто заборонити взагалі ввозити в Україну цей препарат. Лише так можна проконтролювати, щоб його не використовували. Є різні способи, різні підходи до боротьби із гризунами на полях, але всі звикли розв'язувати питання шляхом походу на базар за отрутою і самостійним використанням. Тому вважаємо, це треба зупинити. Лише так ми знатимемо, що і наступного року цього не повториться", - говорить голова правління громадської організації "Українська природоохоронна група" Олексій Василюк.

У міністерстві запевняють, що наразі використання бродіфакуму на полях біля заповідника «Асканія-Нова» заборонене, але не переконані, що це виправить ситуацію.

"Херсонська ОДА внесла подання і ми його підтримали згідно із Законом «Про тваринний світ». Це подання передбачає заборону навколо Асканії-Нової у 40-кілометровій зоні використання цього бродіфакуму. Але за фактом аграрії знайдуть інший препарат, який будуть використовувати", - каже заступник міністра.

Єдиний вихід із ситуації, на його думку, - посилити контроль за використанням таких препаратів. Зробити це можна через зміни у законодавстві.

Читайте також: "Це найгірший випадок за будь коли". Інтерв'ю з експертом щодо загибелі птахів на Херсонщинi

В Українській природоохоронній групі говорять, що ситуацією на Херсонщині нині зацікавилась європейська спільнота, бо таких випадків ні в Україні, ні в Європі ніколи не було.

"Ми говоримо зараз про найбільший випадок в історії України, але він і найбільший в історії Європи, тому що поки такого не траплялося. І, звичайно, зараз буде обговорюватись, що ми всі разом будемо шукати вихід, зокрема, як діяти на міжнародному рівні", - сказав Олексій Василюк.

Що відомо:

  • Регіональна комісія з питань ТЕБ і НС своїм рішенням 17 березня рекомендувала громадам перевірити поля на їх території на виконання вимог Законів України «Про пестициди і агрохімікати», «Про рослинний світ», «Про тваринний світ»
  • Перший випадок загибелі птахів був зафіксований на території біосферного заповідника "Асканія-Нова" на початку січня 2021 року. Тоді знайшли мертвими 191 сірого журавля.
  • З початку 2021 року на території області загинули майже 2 тисячі птахів, зокрема і червонокнижних.
  • На Херсонщині продовжують гинути сірі журавлі та огарі. З січня працівниками біосферного заповідника "Асканія - Нова" на полях і у лісосмугах зібрано понад 2000 мертвих червонокнижних птахів
На початок