У Львові вперше продали компост через аукціон

У Львові вперше продали компост через аукціон

У Львові вперше продали компост через аукціон
. ЛМР

Компост, який виготовляють із харчових і садових відходів у Львові, вперше продали на аукціоні через систему Prozorro. За 50 тонн органіки отримають 15 тисяч 450 гривень. Про це повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

Виручені гроші скерують на закупівлю кисню для однієї із львівських лікарень, розповів директор ЛКП "Зелене місто" Святослав Євтушенко. Він також додав, що час від часу проводитимуть схожі аукціони, адже аби органічні відходи стали компостом треба 2 місяці.

"Компост — це все-таки відходи, які залежать від пори року, температури та інших чинників. Тому кожного разу у нас буде виходити у підсумку різний продукт. Ми намагаємось так балансувати, щоб виробити конкретну рецептуру, яка буде постійно. Але так чи інакше кожна рецептура відрізняється", — каже Святослав Євтушенко.

Компост виставили на аукціон 5 квітня цього року. У торгах брали участь дві агрофірми. Одна запропонувала 15 тисяч гривень, а інша 15 450 грн.

Що відомо

  • Компостувальний майданчик – це експеримент львівського комунального підприємства "Зелене місто". Запровадили його у січні 2020 року, а офіційно відкрили – у червні.
  • Органічні відходи можна викинути у спеціальні коричневі контейнери або ж привезти самостійно на компостувальну станцію. Там приймають залишки сирих овочів і фруктів, шкаралупу сирих яєць, заварку від чаю, скошену траву; зів'ялі квіти та опале листя.
  • Компост містить мінерали та корисні компоненти, які можна використовувати як добриво для рослин.
  • За 2020 рік ЛКП "Зелене місто" зібрало на переробку 2539 тонн органіки. 2106 тонн із цієї кількості становлять садові відходи та 433 — харчові.
  • 5 квітня ЛКП "Зелене місто" вперше в Україні оголосило про продаж компосту з органічних відходів через відкритий аукціон, встановивши гранично мінімальну ціну 300 грн за 1 тонну продукту.

Читайте нас у Telegram: головні новини регіону

На початок