Єлизавета II провела перший офіційний захід після смерті принца Філіпа

Єлизавета II провела перший офіційний захід після смерті принца Філіпа

Єлизавета II провела перший офіційний захід після смерті принца Філіпа
. AP

Королева Великої Британії Єлизавета II виконала своє перше особисте королівське зобов'язання після того, як 9 квітня помер її чоловік, герцог Единбурзький.

Як пише BBC, королева влаштувала церемонію, на якій граф Вільям Піл офіційно відмовився від посади лорда. Піл організовував королівські заходи й пішов на пенсію. Під час приватного заходу, проведеного у Віндзорському замку, королева прийняла жезл свого колишнього помічника і службові відзнаки.

Нині королівська родина проходить двотижневий траур, але королівський представник сказав, що члени родини продовжать "брати на себе зобов'язання, що відповідають обставинам".

Граф Піл оголосив, що піде у відставку з посади лорда Чемберлена у 2020 році. Його замінить Ендрю Паркер, колишній голова МІ5MI5 або Військова розвідка, Секція №5 — державне відомство британської контррозвідки., який вступить на посаду через понад тиждень після смерті принца Філіпа.

Читайте також: Офіцер Королівського флоту, дипломат та жартівник. Головне про принца Філіпа

Церемонія була зафіксована у щоденному списку заходів, на яких була присутня королева і її родина.

"Сьогодні граф Піл мав аудієнцію у королеви, вручив свій жезл і відзнаку посади лорда Чемберлена і знак канцлера Королівського Вікторіанського ордена і пішов після того, як відмовився від свого призначення лордом Чемберлена, коли Її Величність наділила його Королівським Вікторіанським ланцюгом", — йшлося у повідомленні.

Граф Піл керував й організацією похорону герцога Единбурзького, відомою як операція "Міст Форт". Він понад 14 років займався організацією королівських заходів і графіку королівської родини.

Що відомо

  • Похорон чоловіка королеви Великої Британії Єлизавети II герцога Единбурзького принца Філіпа відбудеться 17 квітня.
  • Принц Філіп помер 9 квітня, не доживши два місяці до 100-річчя.
  • 10 квітня у Великій Британії гарматними залпами вшанувати пам'ять принца Філіпа.
  • У лютому 99-річного принца Філіппа шпиталізували до лікарні короля Едуарда VII через погане самопочуття. Точна причина його шпиталізації не розголошувалася, але в Букінгемському палаці тоді заявили, що це не пов'язано з коронавірусом.
  • На початку березня його перевели до іншої лікарні для спеціалізованого лікування серцевого захворювання, де успішно провели операцію на серці.
  • 16 березня принца Філіппа виписали з лікарні в центрі Лондона.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок