Імунна відповідь формується протягом трьох тижнів — лікарка вакцинальної бригади

Імунна відповідь формується протягом трьох тижнів — лікарка вакцинальної бригади

Імунна відповідь формується протягом трьох тижнів — лікарка вакцинальної бригади
. ЛМР

На Львівщині триває вакцинація лікарів, людей старшого віку, соціальних працівників, військових та освітян. Лікарка вакцинальної бригади 4-ї міської лікарні Анна Фостяк розповіла, коли вакцина починає діяти, чи потрібно після щеплення носити маску та робити лабораторні дослідження.

За словами лікарки, напередодні вакцинації не потрібно робити додаткові обстеження.

"До вакцинації не треба робити загального аналізу крові та сечі, а тим більше спеціальних – як імуноферментне обстеження на визначення титру антитіл. Бо це жодного стосунку до щеплення немає. Вакцинацію повинні пройти всі пацієнти, незалежно від того, хворіли вони чи ні", — каже Анна Фостяк.

Після щеплення у людей можуть виникнути прогнозовані побічні реакції: озноб, почервоніння чи біль на місці ін'єкції. Таким чином організм реагує на вакцину. Це свідчить про те, що в організмі формується імунна відповідь, тобто тіло вибудовує захист від хвороби.

Анна Фостяк каже, що імунітет від коронавірусу з'являється поступово, а не відразу після щеплення. Тому перевіряти рівень антитіл після вакцинації недоцільно.

"Прошу пам’ятати, що після вакцинації імунна відповідь формується протягом трьох тижнів, тобто через 21 день людина буде мати достатній титр антитіл. Тому не треба бути героєм на наступний день, а далі дотримуватися всіх правил карантину, носити маску, обробляти руки тощо", — каже лікарка вакцинальної бригади.

Повністю захищеною людина є через два тижні після другої дози вакцини. Через ймовірність захворіти потрібно дотримуватися карантинних обмежень навіть через три тижні після вакцинації.

Що відомо

  • Станом на ранок, 13 квітня, на Львівщині вакцинували 1500 людей, загалом в області провакциновано 24063 особи.
  • З наступного тижня у Львові почнуть вакцинувати працівників сфери послуг. Таке рішення сьогодні, 13 квітня, ухвалила міська комісія з ТЕБ і НС.
  • 12 квітня у Львові розпочали вакцинацію освітян. Спершу провакцинують викладачів, аспірантів та лаборантів "Львівської Політехніки". Там отримають першу дозу вакцини 1500 людей.
  • 8 квітня на Львівщині розпочалась вакцинація військових 24-ї окремої механізованої бригади імені короля Данила. Військовослужбовців щеплюють проти COVID-19 перед ротацією на Схід.
  • Львівщина на 3 місці за темпами вакцинації в Україні. На перших місцях —Дніпропетровська область та Київ.
  • Від 25 березня на Львівщині встановили "червону" зону епіднебезпеки. На території області діють додаткові карантинні обмеження, на територіях загального користування потрібно бути у масці, а планові операції не будуть проводити.
  • 8 квітня у Львові продовжили посилений карантин. Він триватиме щонайменше до 19 квітня.
На початок