Вбивство Даунта Райта. Поліція стверджує, що офіцер вистрелив "випадково"

Вбивство Даунта Райта. Поліція стверджує, що офіцер вистрелив "випадково"

Вбивство Даунта Райта. Поліція стверджує, що офіцер вистрелив "випадково"
. AP

Поліція Міннеаполіса, штат Міннесота, заявляє, що офіцер, який вистрелив у афроамериканця Даунта Райта, зробив це "випадково".

Про це повідомляє ВВС.

За версією, озвученою шефом поліцейського відділку Бруклін Центр у Міннеаполісі Тімом Ганоном, офіцер поліції Кім Портер, який вистелив у Даунта Райта під час затримання через порушення правил дорожнього руху, зробив це помилково. Поліцейський начебто збирався оглушити затриманого за допомогою тазера, але у гарячці сутички переплутав кобури і дістав пістолет.

Поруч з тим, відеозапис інциденту із затриманням Даунта Райта свідчить, що Кім Портер не озвучив свої наміри застосувати тазер, що передбачено протоколом затримання. Натомість на записі зафіксовано, як після отримання поранення Даунт Райт покидає місце інциденту на власному автомобілі, а Кім Портер промовляє: "здається, я вистрелив у нього".

Що сталося

12 квітня у поліції Міннеаполіса повідомили, що двоє офіцерів зупинили водія за порушення правил дорожнього руху та підтвердили, що у нього є неоплачений ордер на арешт.

Коли поліція спробувала його заарештувати, він знову сів у машину. За версією поліції, офіцер вистрілив зі своєї зброї, поранивши водія. Водій проїхав кілька кварталів, після чого наїхав на інший автомобіль і помер на місці. Загиблим виявився 20-річний житель Міннесоти Даунт Райт.

Ввечері сотні протестувальників пройшли маршем до поліцейської дільниці Бруклінського центру. Поліцейські застосували сльозогінний газ, світлосигнальні лампи та інші боєприпаси до натовпу.

Наразі в Мінісоті триває судовий процес у справі про смерть Джорджа Флойда під час його затримання поліцейськими у травні 2020 року, яка стала причиною численних акцій протесту проти расизму по всій території США.

Що відомо

  • Афроамериканець Джордж Флойд загинув 25 травня. Під час арешту із застосуванням сили – поліцейський душив затриманого коліном. Флойд просив його не вбивати та говорив, що не може дихати.
  • У США з 26 травня тривають протести через вбивство темношкірого американця Джорджа Флойда поліцейським Дереком Шовіном. У поліції стверджували, що Флойд чинив спротив при затриманні та перебував у стані сп'яніння, а його смерть стала "результатом нещасного випадку".
  • Протести супроводжувалися заворушеннями, підпалами та протистоянням з поліцією, на що правоохоронці відповіли застосуванням сльозогінного газу та гумових куль. Окрім того, у Вашингтоні запровадили комендантську годину. У цих заворушеннях президент США Дональд Трамп звинуватив "радикальних лівих анархістів".

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок