Україна повідомила МКС про воєнні злочини РФ під час боїв за Іловайськ та Донецький аеропорт

Україна повідомила МКС про воєнні злочини РФ під час боїв за Іловайськ та Донецький аеропорт

Україна повідомила МКС про воєнні злочини РФ під час боїв за Іловайськ та Донецький аеропорт
.

Офіс Генерального прокурора повідомив Міжнародний кримінальний суд про факти воєнних злочинів з боку РФ під час боїв за Іловайськ та Донецький аеропорт.

Про це повідомляє пресслужба Офісу Генерального прокурора.

"Прокурори зібрали факти та докази, що підтверджують віроломне вбивство та поранення українських військових під час подій під Іловайськом 29 серпня 2014 року та при обороні Донецького аеропорту 19-21 січня 2015 року", – йдеться у повідомленні.

Інформаційне повідомлення, яке було направлене до МКС, містить матеріали кримінальних проваджень, фото, відео з відкритих джерел та речові докази.

"Віроломні вбивства та поранення військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань України відбувались на тлі гуманітарних домовленостей. Під час забезпечення у районі Іловайська "зеленого коридору" для виходу з оточення українських військовослужбовців, які склали зброю, по ним, а також по автомобілю з символом "Червоного Хреста", було здійснено інтенсивні обстріли", – нагадали в прокуратурі.

Під час цієї трагедії загинуло 366 українських захисників, 429 – отримали поранення, 300 – потрапили у полон, 24 – зникли безвісти.

Під час оборони Донецького аеропорту російські окупанти запросили режим "тиші" для евакуації з поля бою загиблих та поранених.

"Проте перемир’я було використано для прихованого мінування позицій ЗСУ та після його завершення віроломного підриву. Тоді загинуло 25 військовослужбовців, 22 – захоплено у полон, одного полоненого було вбито", – йдеться у повідомленні.

Ф Офісі Генерального прокурора зазначили, що віроломні вбивства в умовах збройного конфлікту є воєнним злочином та порушує статтю 37 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій 1949

У грудні 2019 року українські прокурори передавали до Офісу Прокурора МКС інформацію щодо позасудових страт українських військовослужбовців під час подій в районі Іловайська.

Загалом до Міжнародного кримінального суду Офісом Генерального прокурора направлено 19 звернень з фактами порушень міжнародного гуманітарного права та прав людини на тимчасово окупованих територіях Криму та Донбасу.

Що відомо

  • Російські окупанти порушують міжнародне гуманітарне право, обстрілюючи об'єкти цивільної інфраструктури. Прокуратура Донеччини разом з правозахисниками проінформувала про ці факти Міжнародний кримінальний суд.
  • У грудні 2020 року прокурорка Міжнародного кримінального суду в Гаазі Фату Бенсуда заявила, що події в Україні після 20 лютого 2014 року на Донбасі та у Криму мають ознаки злочинів та вимагають детальнішого розслідування.
  • Міжнародний кримінальний суд розпочав попереднє розслідування у справі "Ситуація в Україні" 24 квітня 2014 року на підставі заяви ad hoc Уряду України про визнання юрисдикції МКС щодо подій на території країни.
  • Згодом до неї приєднали другу заяву України, подану у 2015 році, щоб охопити ймовірні злочини на території України протягом усього періоду з 20 лютого 2014 року.
  • Міжнародний кримінальний суд діє на підставі Римського статуту, який набрав чинності у 2002 році. Суд, який базується в Гаазі, розглядає злочини проти людяності, випадки геноциду і військових злочинів. При цьому юрисдикція суду поширюється тільки на ті держави, які ратифікували Статут.
  • У 2016 році Канцелярія МКС оприлюднила попередній звіт у справі "Ситуація в Україні". У документі вказується, що "ситуація на території Криму і Севастополя рівнозначна міжнародному збройному конфлікту між Україною і Російською Федерацією".
  • Після оприлюднення звіту РФ заявила про бажання вийти з Римського статуту.
  • Україна надала Гаазі докази пропаганди військової служби серед дітей у Криму.
На початок