У прикарпатських школах облаштували майже півсотні теплих туалетів

У прикарпатських школах облаштували майже півсотні теплих туалетів

У прикарпатських школах облаштували майже півсотні теплих туалетів
.

У школах Івано-Франківської області за рік дії програми міністерства освіти і науки "Гідність дитини" облаштували близько півсотні теплих туалетів.

Про це 31 січня повідомив заступник директора обласного департаменту освіти Андрій Сташків. За його словами, для облаштування внутрішніх туалетів минулого року спрямували 24 мільйони гривень, цьогоріч додатково - ще 6.

Серед шкіл, в яких вже облаштували теплий санвузол за програмою "Гідність дитини" – Порогівська школа І-ІІІ ступенів в Богородчанському районі. Облаштування нового внутрішнього туалету тут завершили місяць тому. Учениця 11 класу Володимира Вітрстюк каже: "У нас були старі туалети, але вони не були такі сучасні. І там було не так комфортно, як зараз в нових".

У Порогівській школі учні початкових класів навчаються в окремій будівлі, тут внутрішній туалет є вже 12 років. В учнів середньої та старшої ланки – 8 років. Зараз в школі є не тільки теплі санвузли для дітей, а й окремі для вчителів.

"Ми ходили в туалет, який знаходився на подвір’ї. Потім відкрили новий, але виникали незручності, бо дітей було багато. І вчителі не мали свого окремого туалету, це спричиняло незручності", – розповідає вчителька української мови та літератури Оксана Костирко.

Незважаючи на те, що внутрішні туалети в цій школі облаштували декілька років тому, необхідність побудувати нові все ж була, каже директор Порогівської школи І-ІІІ ступенів Ярослав Цьомко, адже для 600 учнів та 60 вчителів один туалет створював незручності: "Всі одночасно не могли скористатися, і був дискомфорт. Іноді учні спізнювалися на урок, бо не встигали скористатися туалетом. Нові санвузли розпочали робити в жовтні і тривали майже 2 місяці. За цей час встигли зробити свердловину. І це дуже добре, бо підведена вода і для санвузлів, і вона придатна до пиття".

За програмою "Гідність дитини" на Прикарпатті планували облаштувати теплі туалети в 98 школах. За 2019 рік внутрішні санвузли з’явилися в 48 школах.

Заступник директора обласного департаменту освіти Андрій Сташків говорить: "Цього року передбачено ще 6 мільйонів гривень. На сьогодні тривають роботи з облаштування. До кінця року всі об’єкти, заплановані у 2019 році, будуть завершені. Йдеться про фінансовий рік. Тобто до кінця 2020 року. Передбачаються масштабні будівельні роботи, адже потрібно забезпечити водопостачання і водовідведення".

Наразі внутрішніх туалетів немає у 50 школах області. Серед них і Шепітська гімназія, що на Косівщині, в якій ми побували в жовтні 2019 року. Директор гімназії Василь Петращук повідомив, що санвузлів в середині навчального закладу немає. Діти досі користуються туалетами, які розташовані надворі.

Авторка: Діана Коржук

На початок