Фейкові спецквитки на транспорт у Києві: як розпізнати підробку

Фейкові спецквитки на транспорт у Києві: як розпізнати підробку

Ексклюзивно
Фейкові спецквитки на транспорт у Києві: як розпізнати підробку
. УНІАН

Департамент транспортної інфраструктури КМДА завершив видачу спеціальних квитків на проїзд у громадському транспорті Києва, які діятимуть під час локдауну. Близько півмільйона перепусток отримали працівники організацій, що забезпечують життєдіяльність країни та міста. Водночас у мережі активно пропонують придбати фальшиві перепустки. Як відрізнити підробку розбиралася кореспондентка Суспільного Аліна Туришин.

Пропозиції придбати спецпропуски на громадський транспорт в обхід офіційної процедури з'явилися у Telegram-каналах та групах Viber майже одразу після оголошення локдауну в столиці.

“Друзі, хто потребує оформлення спецперепусток в громадський транспорт Києва до 16 числа, підкажу в особистому зверненні. Кількість перепусток - обмежена”, — йдеться в одному з таких оголошень.

На запитання, як отримати перепустку, продавець підробних документів запитує, скільки їх потрібно. Зазначає, 5 квітня, з такими документами без проблем сіли в транспорт 20 людей. Вартість однієї такої “перепустки” — 200 гривень, а три можна придбати зі знижкою, лише за 450 гривень.

Фейкові спецквитки на транспорт у Києві: як розпізнати підробку
Фейковий спецквиток, що пропонують купити в соцмережах. Суспільне, скріншот

“З печаткою все добре. В мене їх небагато, на роботі дали, а колеги їздять на автівках”, —пояснює продавець нелегальних документів.

Інший продавець запропонував “перепустку” на 100 гривень дорожче, але з можливістю доставки кур'єром. Крім того, пообіцяв печатку від будь-якої організації. Після цього продавець надіслав фото зразка перепустки.

На ній стоять печатки КНП “Київська міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги” та ім’я працівника медичного закладу, заступника головного лікаря з соціальних та кадрових питань Олександра Шведа. Головний лікар лікарні Олександр Ткаченко на прохання Суспільного пояснити, чи дійсно на цьому фото їхня печатка, коментувати відмовився. Сказав, що кадровика, чий підпис, ймовірно, є на перепустці немає на роботі, адже закінчилася робоча зміна.

У пресслужбі Департаменту охорони здоров’я КМДА на запит Суспільного повідомили, що про ситуацію знають, будуть розбиратися.

Водночас у поліції розповіли, що підробні документи легко виявити. Як пояснив Суспільному командир взводу, старший лейтенант поліції Києва Дмитро Паталах, справжні перепустки мають відблиск, та жовту рамку довкола герба Києва, який є в оформленні справжнього документа.

Фейкові спецквитки на транспорт у Києві: як розпізнати підробку
Спецквиток на транспорт у Києві має золотисту рамку навколо герба столиці. Суспільне

На протилежній стороні має стояти печатка організації, а також вписані ім’я та фамілія власника документа. В іншому випадку — документ не справжній.

Що відомо

  • У Києві з 5 квітня почали діяти посилені карантинні обмеження. Зокрема заборонена робота ТРЦ та закладів громадського харчування, а в транспорт і метро можна потрапити лише за спецперепустками. Внаслідок цього, ціни на послуги таксі зросли вдвічі.
  • Департамент транспортної інфраструктури Київської міської державної адміністрації видав 437 тисяч спеціальних перепусток для користування громадським транспортом. Загалом же надрукували 500 тисяч перепусток.
  • Прокуратура Києва викрила 18-річну дівчину на продажі за 200 гривень спецперепусток для проїзду в громадському транспорті в Києві.
На початок