У Києві почався перший день нового локдауну. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ

У Києві почався перший день нового локдауну. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ

У Києві почався перший день нового локдауну. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ
. Суспільне

У Києві з 5 квітня почали діяти посилені карантинні обмеження. Зокрема заборонена робота ТРЦ та закладів громадського харчування, а в транспорт і метро можна потрапити лише за спецперепустками. Внаслідок цього, ціни на послуги таксі зросли вдвічі.

За останньою інформацією локдаун триватиме з 00:00 5 квітня до 16 квітня. Пом'якшення обмежень можливе раніше встановленого терміну лише у разі виходу Києва з "червоної" зони.

Наземний транспорт та метро

На вході до станцій метрополітену працівники муніципальної охорони перевіряють спеціальні перепустки.

Перший день нового локдауну в Києві
Вхід у метро, 5 квітня. Суспільне

Спецперепустки видають лише працівникам підприємств, які виконують критично важливі функції (медпрацівники, рятувальники, військовослужбовці, працівники держструктур, ЖКГ, соціальної сфери, транспорту, торгівлі). Департамент транспортної інфраструктури Київської міської державної адміністрації видав 437 тисяч спеціальних перепусток для користування громадським транспортом. Загалом же надрукували 500 тисяч перепусток.

У Києві почався перший день нового локдауну. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ
УНІАН

Спеціальна перепустка потрібна лише для того, щоб людина змогла потрапити в транспорт, утім вони не звільняють її від права на безкоштовний проїзд.

Перший день нового локдауну в Києві
Перший день нового локдауну в Києві. Суспільне, Христина Гаврилюк

Карантинні обмеження також не впливають на міжміське транспортне сполучення та графік рух поїздів через столицю. "Укрзалізниця" не буде вводити обмеження на посадку і висадку пасажирів у Києві та області.

Kyiv Boryspil Express та автобус № 322 (SKY BUS), які перевозять пасажирів із та до міжнародного аеропорту "Бориспіль", курсують без обмежень і для них не потрібні спецперепустки.

Перший день нового локдауну в Києві
Суспільне

Затори та таксі за "мільйон"

Внаслідок обмежень на роботу громадського транспорту, столичні водії від самого ранку стояли в заторах, а ціни на таксі виросли у вдвічі.

Так, за тарифами у різних службах, дістатися, наприклад, з околиці до центру міста коштує від 250 до 300 грн, а з лівого берега — до 400 грн. Проїхати 10-11 кілометрів в Києві коштує приблизно 250 грн. Водночас ціни на перевезення за містом, наприклад з Ірпеня до центру або з Борисполя до найближчого метро коштуватиме в районі 200 грн. Тобто приблизно однакова відстань у 12 км по місту обійдеться значно дорожче, ніж виїхати з інших міст.

У Києві почався перший день нового локдауну. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ
УНІАН

Водночас зранку затори утворились по всьому Києву, зокрема в центрі та на мостах.

Як розповів Суспільному представник компанії Drive connect Ігор Санжаревський, що у порівнянні з періодом до карантину середня вартість проїзду на таксі зросла вдвічі. Він пояснив, що тариф на перевезення формується динамічно і складається з вартості подачі, кілометражу та хвилини в дорозі. Також в залежності від погодних умов та попиту застосовуються коефіцієнти, які автоматично призначають конектори (Bolt, Uber та Uklon).

"Сьогодні багато хто намагається потрапити на роботу і, відповідно, попит зріс. Тому збільшилась і вартість проїзду", — пояснив він.

Експерт припустив, що механізм формування ціни побудований на принципі "попит-пропозиція", тобто якщо до кінця локдауну збережеться великий попит на послуги таксі, ціни будуть вищими.

Що заборонено

У Києві закрилися всі школи та дитсадки, а дітей перевели на дистанційне навчання. Також керівникам підприємств рекомендують перевести співробітників на віддалений режим роботи.

У Києві почався перший день нового локдауну. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ
УНІАН

У столиці обмежений режим роботи закладів громадського харчування, заборонені всі масові заходи, робота культурних закладів (музеї, театри, кінотеатри) та робота ТРЦ, окрім супермаркетів та аптек у них.

Непродовольчі магазини можуть працювати тільки на видачу попередньо оформлених замовлень. Заборонено проведення ярмарків та роботу непродовольчих ринків.

Обслуговування клієнтів у салонах краси та перукарнях здійснюється тільки за попереднім записом. Також забороняється відвідувати басейни та фітнес-центри.

Що відомо

  • Станом на ранок 5 квітня столичні медики діагностували 458 нових випадків COVID-19. Загалом від початку епідемії у Києві зареєстровано понад 167 тисяч випадків захворювання.
  • Київська міська адміністрація через поширення коронавірусу у столиці вирішила повністю закрити всі школи та дитсадки з 5 квітня. Користуватися транспортом можна буде тільки за спецперепустками.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок