В українців скорочується потенціал заощаджень — НБУ

В українців скорочується потенціал заощаджень — НБУ

В українців скорочується потенціал заощаджень — НБУ
. УНІАН

Голова ради Національного банку Богдан Данилишин заявив, що потенціал заощаджень населення як ресурсу для прискорення економічної активності продовжує скорочуватись.

Як зазначив Данилишин у Facebook, за даними Держстату, доходи населення у 2020 році становили 3972 мільярдів гривень, з яких 1/3 або 1 336 мільярдів — це соціальна допомога та інші поточні трансферти, обсяг яких за минулий рік зріс на 12,2% (у порівнянні зі зростанням заробітної плати – на 3,7%).

Водночас витрати населення за 2020 рік (3 989 мільярдів гривень) перевищували доходи на 17 мільярдів гривень (у 2019 році – на 116 мільярдів гривень) та фінансувалися коштом скорочення заощаджень.

"Скорочення заощаджень населення є небезпечною тенденцією з огляду на те, що це звужує простір для підтримки внутрішнього споживчого та інвестиційного попиту, необхідних для підтримки економіки у період кризи", — заявив Данилишин.

Він порівняв ситуацію в Україні з пакетами заходів з фіскального та монетарного стимулювання економік розвинених країн, зокрема США, в яких домогосподарства мають рекордні запаси заощаджень. Очікується, що вони виступатимуть головним джерелом підтримки економічного відновлення та дозволять наздогнати докризовий тренд економічного зростання в США вже у 2022 році.

Що відомо

  • Українська гривня за індексом Біг Мака опинилася в п'ятірці найбільш недооцінених валют світу.
  • Більшість громадян України більше бояться наслідків для української економіки від введення карантину, ніж епідемії коронавірусу на території країни.

Читайте також

Експерт розповів, як зросла зарплатня в Україні та де заробляють найбільше

Які продукти подорожчають напередодні Великодня. Розповідає експерт

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок