Адмінреформа та її наслідки на Волині: громада та райради не можуть поділити майно

Адмінреформа та її наслідки на Волині: громада та райради не можуть поділити майно

Адмінреформа та її наслідки на Волині: громада та райради не можуть поділити майно
. Суспільне Волинь

Новостворені укрупнені райони на стадії передачі-прийому майна колишніх райрад. Як відбувається процес передачі майна між ліквідованою Горохівською райрадою та укрупненою Луцькою.

Хто стає балансоутримувачем об'єктів та чи виникають спірні питання. Дізнавались журналісти Суспільного.

Спірна котельня

У Горохівському ліцей №2 навчається 626 учнів. На території в майже 6 гектарів розташовані стадіони, приміщення школи і котельня, яка її обслуговує. 5 років тому тут залучили приватні інвестиції та встановили твердопаливний котел.

Донедавна балансоутримувачем об’єкту було управління освіти Горохівської райради. Із запровадженням адміністративно-територіальної реформи, коли район як адміністративну одиницю ліквідували та приєднали до Луцького, з правом власності виникли неузгодженості.

Адмінреформа та її наслідки на Волині: громада та РДА не можуть поділити майно
Суспільне Волинь

"Законодавець виписав, що чітко всі об'єкти соціальної інфраструктури мали б бути передані на баланс громади на чиїй території розміщені. Луцька районна рада потрактувала цей закон інакше", — розповів заступник Горохівського міського голови Олексій Гайдук. У Горохівському міському управлінні освіти хвилюються, що якщо райрада вирішила собі лишити котельню, то потім захоче встановити свою ціну за опалення.

Зі слів Олексія Гайдука, школа і котельня – єдиний майновий комплекс на земельній ділянці з одним кадастровим номером і майновою оцінкою. Об’єкт не має розмежування балансової приналежності, тому не може бути розділеним.

Позиція РДА і доля решти спірних об'єктів

Радник голови Луцької районної ради Юрій Ройко пояснює ситуацію тим, що в законі поняття цілісного майнового комплексу не звучить. Райрада зобов'язана передати громадам об'єкти. "Якщо котельня обслуговує школу, будь ласка, ми зобов'язані передати школу, а з котельнею ми повинні поступити так, як вважаємо, щоб вона працювала максимально ефективно", — каже чиновник.

Адмінреформа та її наслідки на Волині: громада та РДА не можуть поділити майно
Суспільне Волинь

Усього 5 котелень, розташованих на території Горохівської громади Луцька райрада має намір лишити на своєму балансі. Крім цих об’єктів є інші установи передані на баланс громади, а самі об'єкти ні. Це — районний народний дім "Просвіта", кінотеатр, не всі фельдшерсько-акушерські пункти передані, колишня редакція і четвертий поверх, де був трудовий архів, — каже Горохівський міський голова Віктор Годик.

Допомогти поділити майно може суд

Нині в громаді ведуть перемовини та домовляються з Луцькою районною радою. Процес прийому і передачі майна повинен завершитися до першого липня цього року. У Горохівській громаді очікують повернути будівлі у власність. Радник голови Луцької райради Юрій Ройко каже, що питання вже вирішене, з прийнятих об’єктів планують наповнювати бюджет району.

Якщо про розподіл балансоутримувачів об'єктів не домовляться та залишаться незадоволені, сторона інтереси, якої порушуються, може звертатися до суду, — розповіла начальниця відділу регіональної політики облдержадміністрації Ірина Лебедюк.

Нагадаємо, після адміністративно-територіальної реформи на Волині чотири райдержадміністрації - Володимир-Волинська, Камінь-Каширська, Ковельська та Луцька.

Що відомо

  • У червні 2020 Міністерство громад і територій оприлюднило проєкти майбутніх районів України усіх областей, крім тимчасово окупованої АР Крим.
  • Жителі Маневицького району, не погоджувалися з об'єднанням їхнього району з іншим, та двічі влаштували акції протесту та перекривали дорогу міжнародного значення.
  • На початку липня на Волинь приїхав міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов. Він пояснив, що кінцеве рішення про створення на Волині нових районів ухвалить Верховна Рада України
  • 6 січня 2021 року працівників 16 райдержадміністрацій Волині повідомили про вивільнення з посад.
На початок