Німеччина обмежила застосування вакцини AstraZeneca

Німеччина обмежила застосування вакцини AstraZeneca

Німеччина обмежила застосування вакцини AstraZeneca
. AP

Представники Міністерства охорони здоров'я Німеччини вирішили обмежити використання вакцини від коронавірусу AstraZeneca для людей молодше 60 років на тлі побоювань щодо виникнення тромбів після щеплення.

Як пише DW, міністр охорони здоров'я Йенс Спан і урядовці одноголосно ухвалили це рішення. Люди у віці до 60 років все ще можуть отримати щеплення, утім лише "на розсуд лікарів, після індивідуального аналізу ризиків та ретельного обстеження".

Рішення ухвалили прийнято на тлі нової стурбованості з приводу виникнення тромбів, виявлених у невеликого числа молодих людей, які отримали вакцину.

Людям у віці 60 років і старше також можна буде отримати щеплення після рекомендації лікарів і якщо вони не належать до категорії високого ризику серйозного захворювання COVID-19.

Рішення ухвалили згідно з рекомендаціями незалежної групи експертів по вакцинах Німеччини і після того, як медичний регулятор країни опублікував нові дані, що свідчать про зростання кількості зареєстрованих випадків тромбозу. Лікарняні групи Charite і Vivantes, які керують мережею лікарень в столиці Німеччини, заявили, що цей крок є запобіжним засобом.

Водночас Європейське агентство з лікарських засобів заявило, що переваги вакцинації переважують над ризиками, але регулятор не може виключити зв'язок між щепленням і виникненням тромбів, яка спостерігається дуже рідко, і рекомендував додати попередження про можливі побічні ефекти.

Що відомо

  • Англо-шведська Компанія AstraZeneca повідомила, що змінює назву своєї вакцини від COVID-19, розробленої у співпраці з Оксфордським університетом.
  • 22 лютого компанія AstraZeneca опублікувала звіт про третю фазу клінічних досліджень своєї вакцини. Перевірка показала, що препарат на 79% безпечний та ефективний.
  • З початком березня країни почали повідомляти про повне або часткове припинення використання вакцини AstraZeneca на тлі повідомлень про виникнення тромбів у деяких пацієнтів після щеплення препаратом. У компанії наголосили, що доказів того, що саме їхня вакцина викликає тромбоз, наразі немає.
  • Німеччина, Італія, Франція, Іспанія та деякі інші країни вирішили призупинити процес щеплення препаратом AstraZeneca. Країни чекали на рішення Європейського агентства лікарських засобів після щонайменше 40 випадків тромбозу у вакцинованих.
  • Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендувала продовжити використовувати препарат AstraZeneca для вакцинації від COVID-19 попри повідомлення про можливі побічні ефекти.
  • 18 березня Європейська агенція з лікарських засобів дійшла висновку, що вакцина проти коронавірусу від AstraZeneca є безпечною та ефективною.
  • Уряд Швеції дав дозвіл на відновлення вакцинації препаратом AstraZeneca осіб віком понад 65 років.
  • Канада призупинила щеплення вакциною AstraZeneca для людей віком до 55 років.

Читайте також

Чи можна робити друге щеплення від COVID-19 вакциною іншого виробника. Відповідає лікарка

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок