Рівненські сапери поїхали на Донбас для гуманітарного розмінування. Як це відбувається

Рівненські сапери поїхали на Донбас для гуманітарного розмінування. Як це відбувається

Ексклюзивно
Рівненські сапери поїхали на Донбас для гуманітарного розмінування. Як це відбувається
. ДСНС Рівненщини

П’ятеро піротехніків рівненської Служби порятунку відправились в Донецьку область для продовження гуманітарного розмінування. Як розповів речник рівненських рятувальників, це друга така ротація.

Минулого разу рівненські сапери з колегами з інших міст з 9 листопада по 16 грудня знайшли та знищили 21 вибухонебезпечний предмет. Переважно, як розповів речник рятувальників Дмитро Мельник, це були артснаряди калібру 23 та 30 мм, а також гранати ВОГ-17 та ВОГ-25.

Цього разу сапери працюватимуть у селі Гнутове-1 на ділянці площею 12 гектарів. Розмінування триватиме до 29 квітня.

Як пояснив речник рівненських рятувальників, гуманітарне розмінування – це процес звільнення території від всіх феромагнітних матеріалів. Відбувається він у рамках співпраці ДСНС з представництвом "The HALO Trust" в Україні.

"Спочатку в хід йдуть металошукачі. Після їх сигналів демінери працюють вже вручну, сантиметр за сантиметром досліджують землю. Робота кропітка, майже ювелірна. Які "сюрпризи" чекатимуть в землі – піротехніки не знають. Це може бути побутове сміття, наприклад, цвяхи чи гайки, залишки сільськогосподарської техніки або вибухонебезпечні предмети", – розповів Дмитро Мельник.

Репортаж донецьких рятувальників про гуманітарне розмінування.

Що відомо

  • Сапери The HALO Trust на Донбасі протягом трьох років розмінували понад 1,6 мільйона квадратних метрів. Про це повідомляє пресслужба посольства США. Сполучені штати виділили на це 3,4 млн доларів.
  • За інформацією посольства, Україна з 2014 року стала однією з найбільш постраждалих від замінування країн світу.
  • Україна посідає п’яте місце у світі за рівнем смертності від мін та нерозірваних боєприпасів, також третє — за кількістю інцидентів з протитранспортними мінами. За останні 6 років на Сході України від мін та нерозірваних боєприпасів загинуло понад 750 людей (з них 27 дітей), ще 1500 отримали тілесні ушкодження.
  • У вересні 2020 року Верховна Рада внесла зміни до закону "Про протимінну діяльність в Україні". Ці зміни мають спростити управління та координацію діяльності всіх операторів протимінної діяльності, у тому числі міжнародних, залучення всього потенціалу у цій сфері та поліпшить умови життєдіяльності мешканців територій, які постраждали від наслідків збройної агресії Російської Федерації.
  • У листопаді 2020 року уряд Нідерландів виділив 4 мільйони євро на гуманітарне розмінування на сході України.

На початок