Вилучили більше тонни: СБУ заявляє про блокування контрабанди бурштину

Вилучили більше тонни: СБУ заявляє про блокування контрабанди бурштину

Вилучили більше тонни: СБУ заявляє про блокування контрабанди бурштину
. сайт СБУ

СБУ заявляє про блокування нової контрабандної схеми з бурштином, вилучили ювелірні вироби та понад тонну напівдорогоцінного каміння.

Про це повідомляють у пресслужбі відомства і зазначають, що до роботи міжнародного угруповання причетні семеро жителів Рівненщини. Вироби з каменю виготовляли у Сарнах і переправляли за кордон через "маршрути" львівського й бориспільського аеропортів та міжнародну пошту.

Викриття роботи міжнародного угруповання контрабандистів проходило у кілька етапів з вересня 2020-го, – повідомляють у пресслужбі СБУ. За увесь час у них вилучили бурштину на 11 мільйонів гривень.

бурштин
сайт СБУ

Обшуки провели у виробничих приміщеннях та удома в причетних. Там знайшли 170 кілограмів ювелірних виробів та 1 300 кілограмів бурштину, техніку для його обробки, комп'ютери й чорнову бухгалтерію, – уточнює речниця СБУ в Рівненській області Інна Ілючок.

"Документування протиправної діяльності групи правоохоронці розпочали у вересні минулого року. За цей час встановлено контрабандний канал та особи його організаторів. Для нелегального вивезення обробленої продукції за кордон ділки використовували "маршрути" через аеропорти "Бориспіль" і "Львів", а також сервіси міжнародної пошти за підробленими товарно-супровідними документами", – коментує речниця управління.

За версією слідства, незаконний бізнес організував громадянин однієї з країн Південного Кавказу. А семеро чоловіків родом з Сарненського району та з Костополя на Рівненщині скуповували у місцевих старателів бурштин.

Частина каміння йшла на ювелірні прикраси, які замовляли іноземні клієнти. Обробляли бурштин на виробничих потужностях приватного підприємства на Рівненщині, – роз'яснює Інна Ілючок.

На вилучене майно, в рамках кримінального провадження за фактом незаконного видобування, збуту, придбання, передачі, пересилання, перевезення, переробки бурштину, суд наклав арешт. Вирішують питання про повідомлення підозр учасникам угруповання.

Що відомо

  • Блокували контрабандні схеми СБУ разом зі слідчими управління Нацполіції в області за процесуального керівництва обласної прокуратури. 24 березня в управлінні Нацполіції повідомляли, що в цілому у фігурантів кримінального провадження уже вилучили понад 1,5 тонни бурштину.
  • 18 березня правоохоронці провели обшуки в місті Сарни у двох фігурантів кримінального провадження. Окрім бурштину у них знайшли станки для обробки каміння. Вилучили понад 240 кілограмів бурштину сирцю та виробів з нього, вартість якого на "чорному" ринку — два мільйони гривень.
  • Обшуки проходили і 10 березня. Тоді вилучили незаконно видобутого бурштину на майже два мільйони гривень. Це найбільша партія напівдорогоцінного каміння, вилучена в 2021-му році, повідомили у пресслужбі обласної прокуратури. 265 кілограмів знайшли у двох жителів області, вилучене віддадуть на гемологічну експертизу.
  • У листопаді 2020-го рідкісний бурштин з північних районів області намагалися незаконно вивезти за межі України, – повідомляли в СБУ. Чергову партію сирцю до однієї з арабських країн зупинили на міжнародному пункті пропуску в аеропорту "Бориспіль". Рівнянин перевозив 5,4 кілограма "сонячного" каменю.
  • 28 вересня в СБУ та прокуратурі повідомили, що вилучили на Рівненщині понад 800 кілограмів бурштину, який, за версією слідства, контрабандою переправляли до Туреччини. Організував незаконний бізнес громадянин однієї з Закавказьких держав спільно з українцями, – повідомили тоді в пресслужбі УСБУ.
На початок